Харківські "чорнобильці" почали безстрокову акцію протесту

Середа, 25 січня 2012, 14:29

Близько сотні "чорнобильців" вийшли на пікет у Харкові з вимогою виконувати положення закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", вони зібралися на площі Свободи в центрі міста.

"Ми будемо виходити сюди щодня, крім вихідних, незважаючи на морози. Ми будемо виходити доти, доки влада не повернеться в правове поле й не почне виконувати рішення судів", - заявив один із організаторів акції Валерій Бєляков.

"Ми вимагаємо припинити політичні репресії у відношенні "чорнобильців" із використанням прокуратури, міліції й фінансової інспекції. Фінансова інспекція не має права перевіряти медичні картки "чорнобильців", але вони залазять у медичну таємницю й проводять перевірки", - обурився він.

"Ми вимагаємо звільнити заступника губернатора Ігоря Шурму, який негласно керує репресіями проти чорнобильців", - додав Бєляков.

У резолюції, яку ухвалили учасники акції, також міститься вимога не змінювати чинне "Положення про систему експертизи зі встановлення причинного зв'язку захворювань, інвалідності й смерті з дією іонізуючого випромінювання й інших шкідливих факторів наслідок аварії на Чорнобильській АЕС".

Крім того, учасники пікету вимагають припинити перевірки медичної документації працівниками фінансової перевірки.

Раніше голова Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля Володимир Проскурін заявив, що має інформацію про намір влади порушити нові кримінальні справи у відношенні чорнобильських активістів і пов'язав ці плани з Шурмою.

"Оскільки на даний час немає законних підстав для спрямування нас на будь-яку медичну експертизу, Шурма вимагав, щоб слідчий виніс постанову про затримання нас і примусове доставляння нас у Дніпропетровськ, у спеціалізований науково-дослідний інститут із питань інвалідності. Зрозуміло, яке там буде рішення", - заявив Проскурін.

Шурма назвав заяву Проскуріна провокацією.

"Це чистої води провокація. По-перше, жодної наради ніхто не проводив. По-друге, я як заступник голови облдержадміністрації, веду медико-соціальний блок - у мене навіть ніяких повноважень на проведення таких нарад немає. Думаю, що таким чином Проскурін усіма правдами й неправдами хоче привернути до себе увагу певних політичних сил", - заявив Шурма.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування