Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова ЦВК визнав, що його підлеглими керують політики

Субота, 28 січня 2012, 13:18

Голова ЦВК Володимир Шаповал пропонує парламенту заборонити на виборах можливість одночасно балотуватися в одно­мандатному окрузі й за списками політичних партій.

Про це він сказав в інтерв’ю "Дзеркалу тижня. Україна".

"Було б добре, якби всі політичні сили домовилися і вилучили з чинного закону норму про можливість одночасно балотуватися в одно­мандатному окрузі й за списками політичних партій", - сказав він.

За словами Шаповала, "є всі підстави ставити під сумнів конституційність цього положення".

"1998 року Конституційний суд чітко артикулював свою правову позицію з цього приводу, заперечивши можливість одночасного кандидування в одномандатному та багато­мандатному округах. Як можна було нехтувати цією забороною під час підготовки нового закону про вибори народних депутатів?", - запитав він.

"Якщо це положення по завершенні виборів КС визнає неконституційним, результати виборів будуть сумнівними з погляду їхньої легітимності", - додав голова ЦВК.

Він також висловив думку, що "квотний принцип не просто уможливлює, він фактично легалізує зв’язки між членами ЦВК і політичними силами, котрі висунули їх на посаду".

На питання, чи не виникає в нього відчуття, що члени ЦВК отримують вказівки безпосередньо з партійних штабів або з Банкової, Шаповал відповів: "У мене виникають різні відчуття. І ситуації трапляються різні".

"Інколи в розмовах віч-на-віч я ставлю колегам відповідні запитання й чую приблизно таку відповідь: "Мені самому не подобається те, що відбувається. Але ж ви розумієте…", - розповів він.

На думку голови ЦВК, можна спробувати змінити принципи формування виборчих комісій: "Наприклад, голова, секретар та працівники апарату — державні службовці, решта — делегати від партій, на яких поширюється принцип ротації".

Однак він висловив сумнів, що це істотно змінить ситуацію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування