Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк: опозиції потрібен свій спікер і обрізання повноважень Януковича

Понеділок, 30 січня 2012, 10:19

В опозиції підготовлено план протистояння фальсифікації парламентських виборів.

"У нас підготовлено комплексний план", - сказав він в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Він також нагадав, що опозиція підписала угоду про спільні дії.

"Це найважливіший документ. Поясню чому. Адже посадити всю опозицію за один стіл переговорів - це надважка задача, але щоб ще щось представники опозиції підписали – це взагалі неймовірно, але це сталося", - заявив він.

"Чому це сталося? Буду відвертий, це сталося, у першу чергу тому, що посадили Тимошенко. Саме це стало поштовхом для того, щоб опозиція зрозуміла, якщо ми будемо по різні сторони барикад, то в принципі кожного відстріляють – це в кращому випадку. І друга причина - поки опозиція об'єднана проти Януковича", - додав Яценюк.

Тепер, за його словами, опозиція повинна перейти в третю стадію і показати, за що  виступає.

"Це найскладніша стадія, що, по-перше, передбачає формування коаліції в новому парламенті. По-друге, передбачає спільне голосування щодо низки законів, які необхідні країні і які повинні стати частиною передвиборчої кампанії", - заявив він.

"По-третє, це обрання свого (від опозиції) голови парламенту. По-четверте, позбавлення президента Януковича права призначати свого прем'єр-міністра і свій уряд, тому що тільки парламент дає згоду на призначення прем'єра. У такий спосіб у Януковича відбирають виконавчу гілку влади. Усе це збалансує країну, відновить конституційний устрій країни і принцип розподілу влади", - окреслив плани Яценюк.

Також частиною цієї програми він назвав судову реформу і проведення чесного і незалежного суду в справі Тимошенко.

"Я вважаю, що найкращий шлях до звільнення Тимошенко – це в перший тиждень засідання нового складу парламенту внести зміни до законодавства, що регулює діяльність судової гілки влади, наділити відповідними повноваженнями Верховний суд України", - заявив Яценюк.

"Нам не треба приймати окремий закон по Тимошенко, там (у кримінальній справі проти екс-прем'єр-міністра) немає складу злочину. Якщо буде проведено чесний суд, то Тимошенко буде виправдана за всіма статтями", - додав він.

На питання, що в такий спосіб звільнення Тимошенко можливе лише внаслідок перемоги опозиції на виборах, Яценюк відповів: Якщо ми приходимо до влади, ми розуміємо, як звільнити Тимошенко. Сьогодні вона може бути звільнена тільки в одному випадку - якщо Янукович ухвалить для себе таке рішення".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування