Перша група українців вилетіла до Конго

Субота, 11 лютого 2012, 09:55

10 лютого пізно ввечері з України вилетіла передова група, а також майно і техніка для розгортання табору 18-го окремого вертолітного загону ЗСУ в Конго (Африка).

Як повідомили УНІАН прес-службі Міноборони, літак Ан-124-100М "Руслан" відбув зі злітної смуги ДП "Антонов" у Гостомелі.

На його борту 90 тонн майна і техніки, необхідні для розгортання та підтримання життєдіяльності табору 18-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України, що виконуватиме завдання Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго.

За словами начальника штабу українського миротворчого контингенту підполковника Сергія Шаповалова, який у складі передової групи відбуває цим же літаком, передислокація загону здійснюватиметься поетапно.

"Це пов’язано з тим, що найближчий до нашої майбутньої бази аеродром не має можливості прийняти літак класу "Руслан". Тож спочатку ми полетимо до Уганди, а вже потім літаками Місії ООН "Геркулес" та "Іл-76" – до Конго. На околиці міста Гома, що у центрально-східному Конго, на березі великого озера Кіу буде розміщено управління та два вертольота загону українських миротворців. Друга частина загону розташується за 500 кілометрів на схід у населеному пункті Бунія. Це прикордонний район з Суданом", – повідомив він.

Як зазначив Шаповалов, чисельність 18-го окремого вертолітного загону ЗС України становитиме 157 військовослужбовців. На його озброєнні перебуватимуть 4 бойових вертольоти Мі-24 та 43 одиниці автомобільної і спеціальної техніки.

Завдання українського миротворчого контингенту у Конго полягатимуть у веденні повітряної розвідки, спостереження, проведенні заходів стримування та вогневої підтримки наземних сил, забезпеченні дій військ Місії ООН, у тому числі пошуково-рятувальних операцій та супроводженні доставки гуманітарних вантажів.

За словами офіцера, українській вертолітний загін діятиме разом з індійською піхотною бригадою, забезпечуючи повітряне прикриття наземних операцій.

Як повідомлялося, 22 грудня 2011 року Верховна Рада схвалила законопроект про направлення українського миротворчого контингенту у Конго.

Раніше парламентський комітет з питань нацбезпеки та оборони рекомендував Верховній Раді відхилити цей законопроект.

Як повідомив депутат від НУНС, глава комітету Анатолій Гриценко, цим законопроектом президент "знову ставить під загрозу життя українських солдат, направляючи їх туди, куди західні держави не наважуються послати своїх військових".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування