Рада Європи схвалила "кримінал" Януковича

Понеділок, 20 лютого 2012, 13:54

Європейські експерти не вважають, ніби в проекті Кримінального процесуального кодексу є норми, які можуть вплинути на рівність сторін і змагальність процесу.

Таку думку вони висловили в ході розширеного засідання Комітету з законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та делегації експертів Ради Європи щодо проекту КПК 20 лютого, пише "Багнет".

Зокрема, експерт ЄС Ерік Сванідзе зазначив, що побоювання представників опозиції в українському парламенті відносно того, що прокурор в новому КПК стає головним у слідстві, не має підстав, оскільки у підсумку, "хочемо ми чи ні, саме прокурор вносить справу на розгляд суду, саме прокурор вирішує, чи віддавати справу в суд, саме прокурор відповідає за неї".

Ніяких надмірних повноважень у наданні прокурору права контролювати слідство експерт не вбачає.

У свою чергу голова наукового комітету агентства по основним правам ЄС Джеремі Макбрайт погодився з вимогою до сторони обвинувачення при продовженні строків слідства інформувати не тільки про зібраний фактаж, а й про плани слідства.

На його думку, мова йдеться не про відкриття інформації, а про те, щоб надати додаткові вагомі підстави для продовження строків слідства.

Також європейські експерти закликають українських законодавців скоротити термін перехідних положень і починати все-таки змінювати кримінально-процесуальне законодавство, тому що "якщо не починати, нічого не зміниться".

Водночас, як повідомляє УНІАН, у парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності надійшло вже понад тисячі поправок до проекту КПК.

Голова комітету Віктор Швець зазначив, що згідно з регламентом Верховної Ради, поправки прийматимуться до 23 лютого, тобто протягом 14 днів з дня розгляду у парламенті.

При цьому він спрогнозував, що в понеділок і у вівторок, оскільки почався черговий пленарний парламентський тиждень, надійде "ще кілька тисяч" поправок.

Як відомо, Верховна Рада 9 лютого ухвалила в першому читанні проект нового КПК, внесений президентом Віктором Януковичем.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування