Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада Європи: в Україні расові злочини кваліфікують як хуліганство

Вівторок, 21 лютого 2012, 12:27

Розпуск Державного комітету у справах національностей та релігій утворив вакуум у боротьбі з ксенофобією та расовою і етнічною дискримінацією.

Про це йдеться у доповіді по Україні, яку оприлюднила Європейська комісія проти расизму та нетерпимості, повідомив Тимчасово виконуючий обов'язки Голови ЄКРН, Франсуа Сaнт'Анджело.

"Навіть якщо уряд і розробив плани дій по боротьбі з ксенофобією та расовою і етнічною дискримінацією, розпуск Державного комітету у справах національностей та релігій утворив вакуум у цій сфері", - зазначається у доповіді.

"В країні не існує вичерпного антидискримінаційного законодавства.  Більш того, попри прагнення державних органів влади посилити законодавство щодо надання притулку,  процедури визначення статусу біженця у кількох випадках блокувалися", - додається у доповіді.

У доповіді також зазначається, що "положення кримських татар не покращилося", повідомляє прес-служба Ради Європи.

"Те ж саме стосується і ромів: у багатьох з них немає документів, що посвідчують їхню особу,  і все це незважаючи на зусилля місцевих органів влади, спрямованих на їхню соціальну інтеграцію", - сказано в доповіді.

"Також часто повідомляється про порушення з боку працівників міліції під час їх контактів з особами, що належать до цієї та інших уразливих груп населення,  як-от мігранти та шукачі притулку", - говориться в документі.

Органи влади,  звичайно,  усвідомлюють необхідність боротися з неонацистами та скінхедами серед болільників футболу. Однак, МВС більш не докладає зусиль щодо регулярного нагляду за інцидентами та угрупуваннями расистського характеру", - наголошується у доповіді.

Також в угоді зазначається, що існує тенденція кваліфікувати злочини на ґрунті расової ненависті як хуліганство.

Саме тому ЄКРН рекомендує визначити орган, який координуватиме роботу з протидії расизму та расовій дискримінації.

Також рекомендується створити незалежний орган,  уповноважений приймати скарги на працівників міліції стосовно расизму та расової дискримінації.

ЄКРН є правозахисним органом Ради Європи.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування