"Нафтогаз" заявляє, що не брав у "Газпрому" чужого

Середа, 22 лютого 2012, 17:06

Компанія "Нафтогаз України" не відібрала жодного кубометру російського газу, призначеного для країн Європи.

Про це йдеться в заяві прес-служби НАК у відповідь на заяву голови "Газпрому" Олексія Міллера.

"З початку 2012 року Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" не відібрала жодного кубометру природного газу із транзитних обсягів, які транспортувалися ВАТ "Газпром" до країн Європи", - сказано в повідомленні.

НАК зазначає, що відповідно до умов чинного контракту на постачання природного газу між "Нафтогазом України" та "Газпромом", добові обсяги споживання газу Україною не фіксуються, натомість визначається щоквартальні обсяги поставок енергоресурсу.

"Нафтогаз" уточнює, що в лютому повідомив "Газпрому" про можливість здійснення додаткових поставок ресурсу європейським споживачам за рахунок газу з українських газосховищ.

"Якби російська сторона звернулася до нас, ми б могли допомогти європейським споживачам у ситуації із критичним зниженням постачання газу, як ми допомогли Туреччині", - запевнив заступник голови правління НАК Вадим Чупрун.

У заяві "Нафтогазу" також наголошується, що погодна ситуація у січні-лютому, коли у більшості країн Європи та в Росії спостерігалися аномально низькі температури, "підтвердила важливість українських підземних газосховищ як невід’ємної частини ГТС України, для забезпечення надійного та безперебійного транзиту природного газу через територію нашої держави".

Раніше у середу голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що на початку року Україна здійснювала несанкціонований відбір російського газу, призначеного для європейських споживачів.

Крім того, офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що пiсля реалiзацiї всiх запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів в обхід України "транзитне значення України для експорту росiйського газу дорiвнюватиме нулю".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування