Експерти пов'язують заяви "Газпрому" з виборами Путіна

Четвер, 23 лютого 2012, 08:05

Різкі заяви "Газпрому" на адресу України багато в чому пов'язані з майбутніми президентськими виборами в Росії, вважають експерти.

"Останні заяви керівництва "Газпрому" можуть свідчити про те, що передвиборна президентська гонка в Росії досягла свого апогею й Кремлю потрібна маленька переможна війна", - вважає експерт нафтогазового ринку Валентин Землянський.

"Україна, у цьому випадку, є досить уразливим і зручним об'єктом для огульної й безкомпромісної критики, починаючи з якості сиру й закінчуючи несанкціонованим відбором газу", - сказав він.

За його словами, основним мотивом заяв представників "Газпрому" є політична необхідність представити кандидата від влади єдиним політиком на пострадянському просторі здатним брати зобов'язання й відповідати за енергетичну безпеку Євросоюзу.

"З огляду на відсутність необхідності в будівництві газопроводу "Південний потік", як гарантії забезпечення Європи газом у холодний час, можна чекати, що передвиборна агресивна газова риторика Москви зміниться на конструктивний діалог з Києвом, як єдино можливим варіантом забезпечити поставки російського газу в пікові періоди споживання країнами ЄС", - зазначив Землянський.

Гендиректор "Нафтогазбудінформатика" Леонід Уніговський, коментуючи слова одного із представників "Газпрому" про намір повністю виключити Україну зі схеми поставок російського газу в європейські країни, відзначив наявність безлічі факторів і обставин, які ставлять під сумнів такі заяви.

"Зрозуміло, транзитні обсяги газу через Україну у випадку реалізації проектів Південний і Північний потік скоротяться. Зниження може бути досить серйозним, але до нуля - малоймовірно. На мій погляд цифри можуть бути на рівні 40-50 млрд кубометрів на рік", - сказав експерт.

За його словами, важливою перевагою використання української ГТС є наявність розгалуженої мережі підземних сховищ газу, створення якого при будівництві нових газопроводів зажадає значної кількості часу й дуже великих капіталовкладень.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування