Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада Європи не задоволена українською судовою системою

П'ятниця, 24 лютого 2012, 07:27

Рада Європи розкритикувала судову систему України.

Такий висновок молжна зробити з доповіді про Україну, яку оприлюднив комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг, повідомляє Комерсант.

"В українському суспільстві вважають, що судді не захищені від тиску ззовні, у тому числі й від політично мотивованого",- значиться в преамбулі документа.

Комісар кілька разів згадав про незаконний вплив влади на діяльність судової системи, у тому числі — на роботу Конституційного суду. 

"Надійшли відомості, що відставка чотирьох суддів КС в 2010 році відбулася в результаті тиску з боку виконавчої влади",— зазначив Хаммарберг, нагадавши, що після призначення нових суддів КС ухвалив рішення щодо повернення Конституції 1996 року, тим самим істотно розширивши повноваження президента Віктора Януковича. 

Окремий блок доповіді присвячений проблемам у роботі Вищої ради юстиції. Принципи формування цього органа, на думку комісара, "не відповідають міжнародним стандартам" - у Раді Європи наполягають, що не менше половини місць у ВРЮ повинні бути відведені діючим суддям.

"Комісар особливо стурбований повідомленнями про сильний вплив прокуратури й виконавчої влади на суддів за допомогою їхніх представників у ВРЮ. Були випадки, коли ВРЮ порушував дисциплінарне провадження з ініціативи представників генеральної прокуратури щодо суддів, що не підтримують позицію державного обвинувачення",— сказав Хаммарберг. 

У доповіді приділяється увага й іншим системним порушенням прав людини в Україні - наприклад, некоректному поводженню із затриманими, що, на думку комісара, викликано "почуттям безкарності" співробітників міліції.

Документ відзначає невдоволення РЄ занадто тривалими строками розслідування кримінальних справ і практикою необґрунтованих досудових арештів. "Попередне затримання має бути винятковою мірою",— вважає комісар. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:51
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
07:44
ЗСУ за добу відмінусували понад тисячу окупантів
Усі новини...