Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Посол Німеччини: рішення КС "течуть у бік влади", потрібна "рада мудреців"

П'ятниця, 24 лютого 2012, 14:03

Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот вважає, що Верховна Рада України могла б створити "раду мудреців", бо державні інституції не мають довіри.

На його думку, в таку раду мав би увійти, зокрема, перший президент країни Леонід Кравчук.

"Маючи бесіди з багатьма українцями, я постійно констатую, що лише небагато осіб у повній мірі користуються довірою. Так само я весь час з жалем переконуюсь, що згідно з опитуваннями в Україні є мало інституцій, які мають довіру населення", - написав посол у своєму блозі на "Українській правді".

"Також і конституційний суд, який у Німеччині, коли йдеться про достовірність, знаходиться понад усім і вся, в Україні не спромігся довести свою незалежність. Усе "тече у бік влади", - констатує Гаймзьот.

За словами німецького посла, "для зміцнення демократії це проблема".

"Тому я запитую сам себе, чи не варто було б українському парламенту створити таку собі "раду мудреців". "Рада мудреців", невелика група незалежних особистостей старшого віку, можливо змогла б допомогти уряду і громадськості зорієнтуватися", - вважає він.

"Якщо коли-небудь таке утворення з'явиться, то, як на мене, перший президент України має належати до групи тих осіб, з яких воно складатиметься", - написав Гаймзьот.

На його думку, Кравчук у 1992 році "відіграв і ще може відігравати для України" важливу роль.

"Він, незважаючи на бурхливість та небездоганність свого власного посадового терміну, суттєво посприяв, так мені здається, руху України у трьох напрямках: він вирішальним чином вплинув на утвердження незалежності та суверенітету молодої держави; він своїм рішенням про відмову від ядерної зброї зміцнив безпеку України та Європи; він з гідністю визнав свою поразку на вільних виборах, зробивши тим самим велику послугу демократії в Україні", - зазначив посол.

Він також додав, що у 2000-х роках Кравчук висловлював чіткі і зважені судження й розумні поради, й зараз "знову продовжує відігравати свою роль, надавши себе в розпорядження держави для участі у процесі творення нової Конституції".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування