Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лавринович каже, що виправдовували б частіше, якби не ідеологія

П'ятниця, 24 лютого 2012, 15:45

Після ухвалення нового Кримінально-процесуальний кодексу стиль життя держави кардинально зміниться, упевнений міністр юстиції Олександр Лавринович.

Про це він заявив у ході зустрічі з доповідачем Комітету з юридичних питань та прав людини ПАРЄ Марі Бек, яка відбулася в Мін‘юсті, повідомляє відомство.

Лавринович наголосив, що ухвалення нового кримінально-процесуального законодавства – це не лише останнє невиконане зобов‘язання, яке взяла Україна 1995 році під час вступу до Ради Європи, це "питання зміни стилю життя суспільства".

"Це зміна правової культури суспільства, зміна самоусвідомлення прокурорів, слідчих, суддів, це зміна свідомості громадян", - зазначив він.

Міністр юстиції також наголосив, що аналіз вироків, винесених протягом останніх 2-х років, засвідчив, що якби Кримінально-процесуальний кодекс було ухвалено 2 роки тому, виправдальні вироки стали б нормою життя.

"У країні десятиріччями застосовувалася ідеологія, яка взагалі не передбачала виправдального вироку", - зазначив він.

За словами Лавриновича, якби новий Кримінально-процесуальний кодекс був ухвалений, то в слідчих ізоляторах не утримувалася б значна частина тих, хто сьогодні там перебуває. Міністр зазначив, що нове законодавство передбачає можливість арешту до винесення обвинувального вироку лише як винятковий захід.

Лавринович також підкреслив, що вперше за роки незалежності існує реальна політична воля для зміни ситуації з кримінальною юстицією в державі.

"Це дуже висока планка. Є окремі недоліки, помилки. Але якби не було політичної волі щодо необхідності зміни ситуації, ми б мали ті ж результати, що і протягом останніх 20 років", - сказав він.

Міністр сподівається, що новий Кримінально-процесуальний кодекс ухвалять у другому читанні вже у березні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...