Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Одесі затримали "терористів", які нібито збиралися підірвати Путіна

Понеділок, 27 лютого 2012, 07:30

Спецслужби України й Росії зірвали плани терористів, які готували замах на прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна.

Як повідомляє російський "Перший канал", учасники банди перебували в міжнародному розшуку й були затримані в Одесі на початку цього року.

Там 4 січня в одній із квартир прогримів вибух. Один із тих, хто знімав квартиру, при вибуху загинув. Ще одного обгорілого вдалося врятувати. Його одразу ж допитали, бо серед речей знайшли частини вибухових приладів.

Судячи зі свідчень Іллі П’янзіна, який вижив, разом із загиблим Русланом Мадаєвим вони прилетіли в Україну з Арабських Еміратів через Туреччину зі чіткими інструкціями від представників Доку Умарова.

"У Москві будете чинити диверсії на економічних об'єктах. Згодом – замах на Путіна. Потім прилетіли в Одесу. Руслану дали номер людини, яка мала зустріти нас тут", - розповів П’янзін. Ця третя людина зникла під час пожежі.

6 січня Служба безпеки України направила термінову телеграму своїм колегам із ФСБ Росії й далі спецслужби України й Росії працювали вже спільно.

У підсумку, третій учасник банди був затриманий українським спецназом. Осмаєв, який із 2007 року перебував у міжнародному розшуку, розповів слідчим:

"Кінцева мета була поїхати в Москву й спробувати скоїти замах на прем'єра Путіна. Є такі міни військового зразка, які називаються протибортні міни. Тож не обов'язково навіть смертник... Загиблий, наприклад, був готовий піти смертником".

За його словами, підготовка до теракту вже завершувалася: "Дедлайн був після виборів президента Росії".

За даними слідства, саме Осмаєв, який раніше довгий час жив за кордоном (у Лондоні), був зв'язковим терористів в Одесі й інструктором. Він мав навчити їх і переправити в Москву. Весь план підготовки оперативники знайшли в його ноутбуці.

"Серед файлів вказані відео з проїздом кортежу, зокрема Путіна. Щоб було розуміння, як сідає охоронювана особа, скільки машин супроводжує, з різних ракурсів, з різних вулиць. Тобто люди навчалися не на одному прикладі, а на декількох", - повідомив оперативний співробітник ФСБ.

Частина детонаторів і пластиту була завезена в Москву заздалегідь. Місце схрону вказав сам Осмаєв.

"Був би пристойний вибух. Достатній, щоб розтрощити вантажну машину", - каже оперативний співробітник ФСБ.

У СБУ підтвердили, що російські й українські спецслужби запобігли планам громадян РФ щодо замаху на Путіна: "Можу підтвердити цю інформацію", - сказала керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко агентству "Інтерфакс-Україна".

А керівник прес-центру управління СБУ в Одеській області Ігор Скуртов сказав, що "в самій Одесі затримані теракт не планували, вони просто перечікували тут".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування