Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вирок Луценко не викличе значної реакції - політологи

Понеділок, 27 лютого 2012, 17:22

Вирок екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценко в українському суспільстві буде сприйнятий як несправедливий, але не викличе значної реакції.

Таку думку в понеділок озвучили політологи, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Вирок Юрію Луценко я вважаю закономірним, виходячи з того, як ішов процес і складалася політична та правова ситуація. Він був очікуваним", - заявив глава правління Центру прикладних політичних досліджень Володимир Фесенко.

"Інша справа, що цей вирок буде сприйматися несправедливим значною частиною українського суспільства, тим більше, що звинувачення, які йому висувалися, сприймалися досить по-різному", - зазначив він.

"Природно, вирок буде розцінений як несправедливий багатьма міжнародними спостерігачами. Для них це буде ще один аргумент на користь того, що ситуація в країні не змінюється, і що лінія, яка проявилася в судовій справі Юлії Тимошенко, залишається в силі", - констатував політолог .

Разом з тим, з боку міжнародного співтовариства, на думку Фесенка, "критика, природно, буде, але якихось принципово нових дій і оцінок на адресу України і українського керівництва не буде - для західних політиків принципово важливою буде доля Тимошенко і оцінка парламентських виборів , і тільки після цього будуть прийматися рішення".

"У справі Луценка ми просто бачимо новий етап розвитку. Закінчилася перша серія кримінально-процесуального серіалу під назвою "українська влада проти Юрія Луценка", а нас очікують друга, і, може бути, третя серії - вже найближчим часом в Страсбурзі, а потім знову в Україні", - вважає політолог.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов також вважає даний вирок несправедливим.

"В свідомості народу є стійкий стереотип: крадуть на мільярди, але садять тих, хто порушує на 40 тисяч. З цієї точки зору ніколи вирок у справі Луценка не буде сприйматися як справедливий. Тому тут не зрозуміло, хто, з точки зору майбутнього, виграв і хто засуджений - або влада засудила себе на не сприйняття цього вироку як справедливого, або Луценко вийде з в'язниці переможцем в цій битві проти несправедливості", - підкреслив він.

При цьому рішення про конфіскацію майна політолог розцінює як прояв радянської психології у свідомості нинішньої влади.

"Владі важливо було показати, що Луценко сидить у справі і, незважаючи на незначний збиток, у свідомості обивателів конфіскація майна відсилає до архетипів радянських судових вироків, коли такий вирок сприймався в суспільстві як справедливе покарання знахабнілим або злодійкуватих чиновникам", - сказав політолог.

На його думку, висновок Луценко може вплинути на результати парламентських виборів.

"Це відсутність Луценка в активній політиці до парламентських виборів і після них. Принаймні, поки партія влади і президентська команда зможе вирішити проблему своєї непопулярності в українському суспільстві і вийти на більш сприятливі позиції у виборчій кампанії", - вважає він.

"На зовнішньому фронті жодних серйозних зрушень не буде. Справа Луценко не може ні посилити негативне сприйняття вироків політичним опозиціонерам в Україні, ні послабити, тому що головний козир політичної опозиції (Тимошенко) для Заходу був засуджений раніше", - сказав Карасьов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування