Україна братиме газ не тільки в "Газпрому", а й в Європи

Неділя, 11 березня 2012, 09:05

Україна розглядає варіант реверсного використання частини ГТС, що дозволить імпортувати в Україну газ не тільки з Росії, але і з Євросоюзу.

Як стало відомо ZN.UA, "Нафтогаз" планує підписати з німецькою компанією RWE короткостроковий контракт на поставку в Україну через трубопроводи Словаччини спотового газу, купленого в Європі. Відбутися це може вже найближчим часом.

Видання зазначає, що такі заходи дозволять знизити ціну імпортного газу на вітчизняному ринку.

ZN.UA має у розпорядженні проект рамкової угоди та відповідних контрактів, покликаних забезпечити угоду "Нафтогазу" з RWE.

Проект цього документа кардинально відрізняється від договору купівлі-продажу від 19 січня 2009 року, укладеного між "Нафтогазом" і "Газпромом".

З юридичної точки зору, як свідчать фахівці міжнародного торгового права, з якими консультувалася редакція, рамкова угода "Нафтогазу" з RWE є достатньо збалансованим документом. В цілому права і зобов'язання кожної зі сторін є паритетними і не обтяжені надмірними умовами.

Угода стане "пробною кулею" і розрахована на невеликі обсяги поставок – "Нафтогаз" має намір поки що імпортувати з Європи близько 3 мільйонів кубометрів газу на добу.

Але сам факт може вплинути на подальші позиції України в переговорному процесі з "Газпромом", зазначає "Дзеркало тижня".

Крім того, як стало відомо виданню, представники України провели переговори з Туреччиною і Болгарією на предмет використання одного з турецьких LNG терміналів з тим, щоб потім організувати поставку газу через газотранспортну систему Болгарії в Україну.

Ні Туреччина, ні Болгарія не заперечують. Болгарія за останній час модернізувала свою ГТС і проклала паралельно експортним газопроводам труби, які дозволять транспортувати газ у реверсному напрямку до Румунії. Так що якщо Україна домовиться з Румунією, реверс газу і в цьому напрямку технічно можливо буде організувати.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування