Клюєв не хоче, щоб Росія пішла в обхід України

Понеділок, 12 березня 2012, 11:11

Секретар РНБО Андрій Клюєв вважає, що Україні вигідніше створити тристоронній консорціум з управління газотранспортною системою.

У тристоронній консорціум повинні увійти Україна, Євросоюз (як споживач газу) і Росія (як постачальник газу).

"Сьогодні я вважаю, що тристоронній консорціум краще", — заявив Клюєв в інтерв'ю "Инвестгазете", пише "Дело".

Відповідаючи на питання, чи буде він виступати проти створення двостороннього консорціуму, секретар РНБО заявив: "Якщо на двосторонній основі підуть однозначно вигідні для України пропозиції, то усе може бути".

При цьому він вказав, що завжди потрібно аналізувати всі умови і ризики.

"Найважливіше — наші національні інтереси. А вони полягають у тому, щоб транзит російського газу в Європу гарантовано здійснювався саме через Україну (а не в обхід) і в далекій перспективі, і в якомога більших обсягах", — заявив в інтерв'ю Клюєв.

Секретар РНБО вважає, що створення консорціумів при транзиті палива дуже важливо. Як приклад він навів ситуацію з нафтопроводом "Одеса — Броди".

"Як відомо, нафтогін "Одеса — Броди", у свій час довелося запускати в аверсному режимі. Якби ми до початку будівництва правильно підійшли до процесу і створили консорціум або СП за участю країн або компаній, що мають сировину, транзитні потужності (Україна), і компаній, що споживають цю сировину, нафтогін би ефективно працював. А так ми одержали нафтогін "з нізвідки в нікуди".

Нагадаємо, Росія хотіла створити двосторонній консорціум з управління ГТС України.

Але Україна наполягає на тому, щоб у консорціум увійшов і Євросоюз. Єврокомісія в січні 2012 року направила міністрові енергетики РФ Сергієві Шматку лист із пропозицією стати третьою стороною в газових переговорах між Києвом і Москвою. Остаточної відповіді з цього питання поки немає.

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News