Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада Європи: у СІЗО Києва й Харкова використовують тортури

Вівторок, 13 березня 2012, 08:18

Рада Європи стурбована застосуванням кийків, елеткрошокерів і інших пристроїв у київському й харківському СІЗО.

Про це говориться у звіті Європейського комітету Ради Європи по запобіганню тортурам і жорстокому поводженню, присвяченому дотриманню прав ув'язнених у цих СІЗО, пише Комерсант.

Звіт складений за результатами відвідування його представниками київських і харківського слідчих ізоляторів з 29 листопада по 6 грудня 2011 року.

Автори документа відзначають, що в СІЗО мають місце численні порушення прав ув'язнених.

"Їх б'ють, у тому числі й кийками, під час утримання під вартою й проведення допитів. У деяких випадках до них застосовується вплив, який можна вважати тортурами,- використання електрошокерів, удушення за допомогою пластикових пакетів або протигазів", - говориться у звіті.

Також, згідно із документом, підслідним погрожують зброєю, а дехто повертається з допитів із травмами.

Спостерігачі розкритикували й умови утримання. Вони привели як приклад одну з камер харківського СІЗО, у якій утримуються 44 особи при наявності всього 28 ліжок. Через це ув'язнені змушені спати по черзі.

"Таким чином, можна зробити висновок про поширеність подібних прикладів і про те, що людина, потрапивши в місця попереднього утримання, піддається ризику жорстокого поводження",— підсумували автори документа. 

У Державній пенітенціарній службі заявили, що "співробітники прокуратури й уповноважений Верховної ради з прав людини під час перевірок СІЗО не виявляють фактів тортур".

"Що стосується недостачі місць, то ми є заручниками ситуації, оскільки зобов'язані виконувати рішення про обмеження волі",- заявив заступник голови Ігор Андрушко.

Разом з тим, за його словами, число ув'язнених у слідчих ізоляторах постійно зменшується. "Упевнений, що незабаром кількість людей, що перебувають у СІЗО, буде відповідати кількості місць",- заявив Андрушко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...