Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Захаров у Раді розповів про Сороса, а Лутковська не захотіла говорити про Тимошенко

Четвер, 15 березня 2012, 10:25

О 13.45 годині у Верховній Раді розпочнеться таємне голосування бюлетенями за нового уповноваженого з прав людини.

Про це оголосив спікер Володимир Литвин на засіданні у четвер.

У парламенті створено лічильну комісію, яка стежитиме за ходом голосування і оголосить його результати.

На посаду омбудсмена висунуто дві кандидатури: відомого правозахисника Євгена Захарова і урядового представника у Європейському суді Валерію Лутковську.

Під час свого виступу з трибуни парламенту Захаров заявив, що керувався і буде керуватися у своїй діяльності трьома принципами: незалежність від влади та від політичних сил; захист жертв порушень прав людини, незалежно від їхньої політичної приналежності, переконань, раси, кольору шкіри, релігійної приналежності тощо; максимальна чесність інформації.

Відповідаючи на запитання одного з депутатів, чи й досі його організація фінансується Фондом "Відродження" Сороса, Захаров ствердно.

"На мою думку, діяльність цього фонду є надзвичайно корисною для українського суспільства і держави. Я можу тільки радіти і бути гордим тим, що фонд "Відродження" підтримує наші проекти", - сказав він.

У свою чергу інший кандидат Лутковська заявила, що є співробітником Мін’юсту з 1995 року і працювала з представниками різних політичних сил.

"Я працювала і з Романом Зваричем, і Миколою Оніщуком, і з Олександром Лавриновичем, і з Сюзанною Станік. Моя професійна позиція ніколи не залежала від того, хто саме очолював Міністерство юстиції. Хочу підтвердити, що і далі об’єктивність буде збережено", - сказала вона.

Разом з тим Лутковська відмовилася відповідати на питання щодо правомірності утримання у в’язниці представників опозиції, зокрема, екс-прем’єра Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

"Я є урядовим уповноваженим, у мене конфлікт інтересів, я не можу зараз відповідати на це запитання. Я дам відповідь, коли ви визначитеся з голосуванням", - сказала вона.

Коментуючи підготовлені нею зауваження уряду до позову Луценка до Європейського суду з прав людини, Лутковська заявила:

"Я завжди вважала, що посада урядового уповноваженого у Європейському суді полягає не лише у представленні позиції держави, а втому, щоб виконати рішення суду, яке має бути побудовано на основі двосторонньої позиції. Для ефективної діяльності Європейського суду він повинен мати дві позиції – заявника і держави".

Перед обговоренням питання обрання омбудсмена опозиція заявляла, що під час збору підписів за Лутковську здійснювався тиск на депутатів, а також те, що вона не має правозахисного досвіду.

У свою чергу депутат Олег Ляшко заявив, що Лутковська причетна до законопроекту, яким пропонувалося скасувати пільги 27 категоріям громадян, через який відбулися масові акції протесту.

"Не може людина, яка ініціювала проект про соціальний геноцид мільйонів українських громадян бути захисником їхніх прав", - зазначив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:16
У Києві через ремонт обмежать рух транспорту на кількох вулицях
20:06
Остін: США виділяють $6 млрд на замовлення зброї для України
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
Усі новини...