Рада передала земельні ділянки ОСББ

Четвер, 15 березня 2012, 12:09

Верховна Рада ухвалила зміни до закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку.

За закон проголосувало 235 депутатів.

Відповідно до закону, у разі утворення в багатоквартирному жилому будинку об’єднання співвласників  багатоквартирного жилого будинку земельна ділянка, на якій розташовано багатоквартирний жилий будинок, належні до нього будівлі, споруди а також прибудинкова територія передаються безоплатно  у власність або постійне користування цьому об'єднанню.

Порядок використання земельних ділянок визначається рішенням вищого органу об’єднання співвласників багатоквартирних жилих будинків.

Розміри та конфігурація земельних ділянок визначаються на підставі відповідної документації із землеустрою".

Законом встановлено, що "обов'язкові внески та платежі співвласників - кошти на утримання і ремонт спільного майна, перелік та розміри яких, а також порядок їх сплати встановлюються відповідно до статуту об'єднання рішенням загальних зборів".

Згідно із законом "співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) - власники жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, які є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку".

Законом також встановлено, що "об'єднання може бути створене лише власниками жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку (багатоквартирних будинків".

Документом передбачено, що "установчі збори об'єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках скликаються після отримання правовстановлюючих документів більшістю власників жилих та нежилих приміщень".

Згідно із законом, "якщо протягом двох тижнів після оприлюднення рішення загальних зборів до правління об'єднання не надійшло звернень співвласників про незгоду з прийнятим рішенням таке рішення вважається прийнятим за згодою всіх співвласників. Спори щодо здійснення права власності на спільне майно вирішуються в судовому порядку".

У тримісячний термін з дня державної реєстрації об'єднання спільне майно багатоквартирного будинку передається в його управління, а попередній балансоутримувач зобов'язаний передати таке майно з власного балансу за відповідним актом.

Передача спільного майна багатоквартирного будинку в управління об´єднанню відбувається у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...