Ющенко: "Цинічні" вибори в Росії не обіцяють стабільності Україні

П'ятниця, 16 березня 2012, 11:07

Екс-президент Віктор Ющенко вважає, що "цинічні" президентські вибори в Росії негативно позначаться на долі України.

"У Росії завершилися цинічні вибори, результат яких не обіцяє стабільного життя Україні", - сказав він в інтерв’ю газеті "Україна молода".

"Тим більше що наша влада залишила без ревізії і не скасувала через суд економічно злочинну московську газову угоду – план колонізації, в рамках якого не виживе жодна суверенна держава", - додав Ющенко.

"Тому північний сусід намагатиметься із більшим завзяттям відтягнути Україну від європейських пріоритетів, інтегрувати в Митний союз, в ЄЕП, вирішити питання з конфіскацією газо­транспортної системи", - вважає він.

У Євросоюзі ж, зазначив екс-президент, зараз "домінує євроскептицизм". "Лідери Європи заклопотані проблемами власної фінансової та економічної стабільності. Тож Україна не стоїть у їхньому пріоритеті, на жаль", - сказав Ющенко.

У США теж, за його словами, "зайняті президентськими виборами, після яких відбудеться чергове перезавантаження відносин iз Росією, складні відносини із ЄС та Китаєм", тож "важко прогнозувати, що Україна в цей період знайде в Штатах належне місце як стратегічний партнер".

Водночас, у середині країни, констатував Ющенко, падає довіра до влади і відсутній політичний та суспільний діалог, суспільство певною мірою поляризується, а тіньова економіка займає 47% валового національного продукту.

"Протестні настрої в суспільстві найвищі за 15 років, дехто з соціологів оцінює їх на рівні 55% (до речі, в часи Майдану, в листопаді–грудні 2004 року, ці настрої оцінювалися на 45%)", - сказав екс-президент.

На його думку, "надзвичайно складна внутрішня та зовнішня ситуація може призвести до катастрофи".

Крім того, коментуючи кримінальні справи Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, Ющенко зазначив, що політично "вони відкинули Україну на багато років назад".

"Їх будуть використовувати різні сторони у різний спосіб, але з однією метою. І це негативно віддзеркалюється не лише на зовнішньополітичному курсі, а й у внутрішньому житті. Ці заполітизовані процеси розкололи суспільство… Це іспит, з яким Україна, м’яко кажучи, не впоралася", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування