Ющенко не хоче оцінювати Януковича, але підозрює популізм

П'ятниця, 16 березня 2012, 11:39

Екс-президент Віктор Ющенко не хоче давати оцінку своєму наступнику Віктору Януковичу, але має сумнів у здійсненності його соціальних ініціатив.

Про це він розповів в інтерв’ю газеті "Україна молода".

"Я як президент отримував і отримую оцінки по своїй каденції. Знаю, наскільки це питання не просте, тому давати оцінки в моєму статусі наступнику дещо неетично", - сказав Ющенко.

Водночас, він висловлює Януковичу "свої найбільші побажання".

"Кілька місяців тому я сказав йому: з часом, незалежно від того, яка політична сила вас привела до влади, якими солодкими не були ваші передвиборчі обіцянки, кожен президент приходить до висновку, що найбільша його місія, найважливіший вчинок для України – привести народ до єдиного національного столу спілкування", - сказав Ющенко.

"Кожен починає замислюватися над тим, як стати президентом всієї України, а не лише її лівого чи правого берега. Як почути мільйони тих, хто був проти тебе? І при цьому вважати, що всі вони твої важливі партнери у щоденному політичному житті. Тому дуже хотілося б, щоб у президента першим партнером було суспільство", - наголосив він.

Ющенко вважає, що "у Віктора Федоровича є можливості про це не забути і приступити до такої місії".

"Після тієї довгої розмови у мене склалося враження, що президент мене почув...", - зазначив він.

Водночас, на запитання про останні соціальні ініціативи, озвучені Януковчем, екс-президент сказав: "Такі соціальні маяки треба закладати в державну політику. Але коли під них не закладено відповідний ресурс, то це вже тривожно".

"За останніми повідомленнями з Банкової, реалізація цих ініціатив коштуватиме 16 млрд. грн. Водночас Пенсійний фонд має дефіцит 58 млрд. грн. На тлі такого дефіциту породжувати новий дефіцит у 16 млрд., не даючи відповіді, звідки буде покрито цей дефіцит, – це вже зачіпає і питання стабільності валюти, і достатності золотовалютних резервів, і стабільності цін, а голов­не – людської довiри", - заявив Ющенко.

"Якщо все піде за формулою – давши громадянам по 100 гривень, ми відберемо через інфляцію 200 гривень – тоді виникає запитання: для чого така політика? Всі ці ініціативи зрозумілі політично (хто перед виборами не обіцяє?), актуальні (хто не хоче насправді допомогти знедоленій людині?), але якщо за цим не стоїть реальний ресурс – це популізм", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування