Лутковська наскаржилася в Європейський суд на відмови Тимошенко

Четвер, 22 березня 2012, 09:38

Україна направила в Європейський суд з прав людини всі акти відмов від медичних оглядів і лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Копії відповідних документів, спрямованих урядовим уповноваженим у справах ЄСПЛ Валерією Лутковською, є в розпорядженні "Інтерфакс".

Зокрема, у документі викладена повна хронологія обстежень Тимошенко в Київському СІЗО й Качанівській колонії, надана інформація про рекомендації лікарів за результатами обстеження, а також наведені всі акти відмови екс-прем'єра від виконання будь-яких рекомендацій українських і німецьких лікарів.

Крім того, зазначено про створення й роботу спільної міжнародної медичної комісії, яка за участі професорів німецької клініки "Шаріте" обстежила Тимошенко й потім рекомендувала подальшу тактику лікування засудженої.

У документі йдеться й про те, що німецькі лікарі констатували: захворювання Тимошенко не має ніякого відношення до онкологічної патології.

ЄСПЛ також одержав акт про відмову Тимошенко підписати згоду пацієнта на виконання терапевтичних заходів у рамках лікування, рекомендованого німецькими медиками.

Крім цього, ЄСПЛ проінформований про умови утримання й забезпеченні медичною допомогою ув'язненої.

"Для засудженої Тимошенко створені всі умови по забезпеченню її відповідною медичною допомогою, а саме: є обладнання, необхідне згідно з рекомендаціями німецьких лікарів, для її комплексного лікування, є в повному обсязі призначені німецькими фахівцями лікарські засоби", - пише Лутковська.

"Залучені незалежні фахівці в галузі неврології, нейрохірургії, ортопедії, травматології, фізіотерапії, які готові при наявності згоди засудженої забезпечити виконання наданих німецькими лікарями рекомендацій. Лікування, призначене німецькими фахівцями, Тимошенко не одержує тільки через особисту відмову", - говориться в документі.

Раніше ЕСПЛ вказав українському уряду на необхідність того, щоб колишній український прем'єр одержала "адекватне медичне лікування у відповідній установі".

Міністр юстиції України Олександр Лавринович повідомив, що Україна має дати відповіді на отримані питання до 22 березня. 

Як відомо, Лутковська є кандидатом на посаду омбудсмена.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування