Генсек ООН: без українців ми б не впоралися в Кот-д'Івуарі

Четвер, 22 березня 2012, 10:16

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вважає успіх миротворчої операції в Кот-д'Івуарі неможливим без участі в ній українських миротворців.

Про це сказано в повідомленні на сайті організації, пишуть "Українські новини".

Відповідну заяву генсек ООН зробив, виступаючи на конференції в Джакарті (Індонезія).

"Ми повинні були виступити на захист цивільного населення відповідно до мандата Ради безпеки. І ми так вчинили. Але ми не змогли б впоратися з ситуацією без внеску однієї країни - України, що надала нам 3 бойові вертольоти в найтяжчий момент", - заявив Пан Гі Мун.

Він зазначив, що демократичні перетворення в Кот-д'Івуарі почалися наприкінці 2010 року, коли незалежна виборча комісія оголосила, що під час вільних, справедливих, прозорих і демократичних виборів у країні переміг лідер опозиції, чинний президент Кот-д'Івуару Алассан Уаттару.

Пан Гі Мун нагадав, що Лоран Гбагбо, який був на той час главою держави, відмовився визнати результати виборів і прислухатися до відповідних закликів міжнародного співтовариства й, використавши етнічну напруженість і найманців, влаштовував напади на патрулі ООН і давав вказівки про використання зброї проти цивільних осіб.

За словами генсека ООН, саме завдяки українським вертольотам і підтримці французьких сил вдалося нейтралізувати важке озброєння, що могло бути використано проти населення Кот-д'Івуару й миротворців ООН.

Як відомо, у грудні 2011 року 38 українських миротворців зі складу 56-го окремого вертолітного загону Збройних сил місії ООН у Ліберії взяли участь у повітряному забезпеченні парламентських виборів у Кот-д'Івуарі.

У листопаді 2010 року Верховна Рада схвалила указ про дозвіл українським миротворцям у складі місії ООН у Ліберії надати допомогу операції ООН у Кот-д'Івуарі із забезпечення безпеки на президентських виборах у цій країні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News