Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії вже подумують про атаки у кіберпросторі

Четвер, 22 березня 2012, 11:24

У Росії може з'явитися кіберкомандування, повідомив віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін.

"Пов’язане це з забезпеченням інформаційної безпеки як Збройних сил, так і всієї інфраструктури держави в цілому", - сказав він на зустрічі з представниками військової науки в середу.

Рогозін додав, що незабаром може бути створений також Фонд перспективних оборонних досліджень (так званий "Російський DARPA"): законопроект про його створення вже поданий Володимиру Путіну й перебуває на доопрацюванні.

Віце-прем'єр РФ пояснив Slon.ru, що "сфера збройного протиборства зміщується, у тому числі, і в інформаційний простір".

"Відображенням цього є створення кіберкомандування у системі збройних сил США, яке, у тому числі, займеться операціями в інтернеті", - зазначив Рогозін.

За його словами, це американське відомство також "буде займатися питаннями, пов'язаними зі впливом на населення потенційного супротивника з метою дезорганізації розпоряджень законної влади, підриву морального духу збройних сил, особовий склад яких стає об'єктом впливу в рамках відповідної інформаційної операції".

"Усе це буде ув'язано в єдиному контурі підготовки реальних бойових операцій, які США планують проводити проти тих чи інших держав", - заявив Рогозін.

"Зрозуміло, стояти осторонь від нових форм збройної боротьби Росія не може", - пояснив він.

За словами Рогозіна, мета й завдання кіберкомандування РФ мають бути сформульовані на прикладі аналогічних західних структур із поправкою на російську специфіку.

"Насамперед, ідеться про проведення інформаційних операцій і атак проти ворожих комп'ютерних мереж. По-друге, необхідні відповідні бойові документи, зокрема, бойові статути щодо проведення інформаційних операцій, які з'являться в російській армії", - заявив чиновник.

"По-третє, кіберкомандування має укомплектовуватися професійними й креативними кадрами, які будуть здатні зробити свій внесок у формування концептуальних засад проведення кібероперацій. Ну й головне: запустити практичний механізм функціонування відповідного кіберкомандувания…", - сказав він.

На думку Рогозіна, нова структура належатиме "чи до Управління радіоелектронної боротьби, чи до Головного оперативного управління Генштабу".

Говорячи про підбір кадрів, він зазначив, що "найбільш підготовленими в цьому плані кадрами володіють ФСБ та МВС, але при цьому Збройні сили РФ можуть розраховувати й на власні ресурси".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування