СБУ: Головні проблеми для України - тероризм і кіберзлочинність

П'ятниця, 23 березня 2012, 10:52

Головними загрозами національній безпеці є посягання на територіальну цілісність, міжнародний тероризм, корупція і кіберзлочинність, заявляє голова СБУ Ігор Калінін.

За його словами, кількість реальних і потенційних явищ та чинників, що становлять загрозу життєвоважливим національним інтересам України, не зменшується.

Зокрема, Калінін підкреслив, що не втрачають актуальності такі виклики безпеці держави, як розвідувально-підривна діяльність іноземних спецслужб, посягання на державний суверенітет і територіальну цілісність, передумови до поширення тероризму.

"Враховуючи крайню вразливість нашої економіки перед зовнішніми факторами, невідкладного реагування вимагають загрози тінізації економіки та монополізації стратегічних галузей іноземним капіталом для створення механізму впливу на внутрішні процеси в Україні, неефективного управління майновими правами держави, організації контрабандно-корупційних схем та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом", - заявив Калінін в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Голова СБУ також зазначив, що особливу увагу спецслужба приділяє проблемі міжнародного наркотрафіку, торгівлі людьми, продажу радіоактивних та інших небезпечних речовин, які можуть бути використані у терористичних цілях, порушення міжнародних режимів нерозповсюдження зброї масового ураження і засобів доставки такої зброї.

Говорячи про новітні види злочинів, які наразі стали досить актуальними і глобальними, Калінін назвав кібертероризм і кіберзлочинність.

"Аналіз статистичних даних свідчить про те, що збиток, який завдає кіберзлочинність, сьогодні значно перевищує розмір збитків від традиційних видів злочинів...", - сказав він.

"Кількість протиправних посягань на інформаційні ресурси держави зростає. Враховуючи щоденне збільшення обсягів інформації, що обробляється державними структурами, а з них центральними структурами обробляються близько 80% цієї інформації, в першу чергу, це персональні дані громадян України, нам необхідно захищати їх від протизаконних дій" , - додав Калінін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування