Держкомтелерадіо запевняє, що інструкції до ТРК – не цензура

Неділя, 25 березня 2012, 17:03

Держкомтелерадіо запевняє, що лист до телерадіокомпаній із інструкціями не свідчить про введення цензури.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Держкомтелерадіо у відповідь на новину "Української правди" "У Азарова підтвердили, що ввели цензуру", де опубліковано лист комітету до генеральних директорів обласних та регіональних державних ТРК.

"Очевидно, що такий провокативний заголовок мав на меті в черговий раз безпідставно звинуватити владу у запровадженні в Україні цензури. Проте кожен, хто крім заголовку прочитав ще й сам лист, має можливість переконатися у протилежному", - стверджують у прес-службі.

Там запевняють, що у листі до телерадіокомпаній йдеться лише про виконання Держкомтелерадіо своїх функціональних обов'язків, а саме – організацію роботи з висвітлення соціальних ініціатив президента і не більше.

"При цьому ніхто не вимагає від телерадіокомпаній суцільного "одобрямсу" чи узгодження змістовного наповнення телерадіосюжетів, що власне і є цензурою", - зазначається в повідомленні.

Держкомтелерадіо стверджує, що поява листів подібного змісту свідчить не про введення цензури, а про виконання закону "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації".

Десята стаття цього закону визначає, що "в аудіовізуальних засобах масової інформації підлягають обов'язковому висвітленню низка видів активності президента, у т. ч. його виступи, переговори, робочі поїздки по країні та інше".

Зазначається також, що подібна практика у роботі Держкомтелерадіо існувала завжди, адже згаданий закон діє з 1997 року.

"Радимо зробити запит на публічну інформацію до Держкомтелерадіо, і ми надамо інформацію про доручення, які надходили до Комітету з Кабінету міністрів України, починаючи з 2005 року, і стосувалися "забезпечення висвітлення" тих чи інших ініціатив тодішнього президента і прем'єра", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, в згаданому листі глава Держкомтелерадіо Олександр Курдінович звертається до керівників телерадіокомпаній "терміново створити (або адаптувати існуючі формати теле- і радіопрограм) та запустити в ефір з 15 березня 2012 року спеціальні лінійки програм за участі представників органів місцевої влади, відомих фахівців та експертів, які будуть присвячені роз'ясненню та обговоренню соціальних ініціатив президента В.Ф. Януковича".

За законом "Про інформацію", цензура - це "вимога, спрямована до засобу масової інформації, його керівника, узгоджувати інформацію до її поширення".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування