Партійці Тимошенко поскаржилися Європі на її катування

Вівторок, 27 березня 2012, 18:19

Партія "Батьківщина" направила скаргу до Комітету проти катувань (Женева, Швейцарія) щодо нелюдського ставлення до Юлії Тимошенко.

Відповідне рішення прийняла політрада партії "ВО "Батьківщина", повідомив заступник голови фракції БЮТ Юрій Одарченко.

"Батьківщина" просить Комітет невідкладно прийняти скаргу до провадження та винести рішення, що констатує факт порушення Україною своїх міжнародних зобов'язань, щодо застосування тортур.

Також, партія вимагає винести рішення, яким визнати відмову в наданні Тимошенко медичної допомоги лікарем, якому вона довіряє такою, що порушує міжнародні зобов'язання України, провести виїзну інспекцію на території держави з відвідуванням камер, де містилася і де міститься зараз лідер партії, та винести припис негайно припинити фізичні і психологічні тортури.

"Тимошенко стала жертвою катувань та нелюдського ставлення з боку державної влади в цілому, в особі президента, генпрокурора, міністрів і суддів, підконтрольних президенту", - заявили в партії.

"В Україні не існує інстанції, куди можна було б скаржитися на обставини, викладені в цьому документі, оскільки винними в катуваннях і нелюдське ставлення ми вважаємо нинішній політичний режим Україна, оцінку якого ми просимо дати Комітет", - йдеться у тексті скарги.

Зокрема, партійці стверджують, що починаючи з першого засідання суду до Тимошенко застосовувалися психологічні тортури з метою змусити її визнати свою провину.

"Так, після взяття під варту лідера партії щодо неї стали комплексно і навмисне застосовуватися як фізичні, так і психологічні тортури. В хронології, поданої в документі, наводяться випадки нелюдського ставлення до екс-прем’єр: виснажливий режим дня протягом судового процесу, заборона на огляд особистим лікарем, позбавлення права ​​ подавати будь-які клопотання і заяви, відмова у стаціонарному лікуванні за межами СІЗО та виправного закладу, тощо", - заявили в "Батьківщині".

"Незважаючи на висновки міжнародної лікарської комісії та неодноразові звернення міжнародного співтовариства, допомога їй не виявляється. Зараз вона стоїть на порозі інвалідності - хвороби можуть викликати незворотні наслідки", - йдеться в скарзі.

"Ми вважаємо, що умисне доведення людини до хворобливого стану, а потім відмова цій людині в медичній допомозі, вчинені у зв'язку з помстою влади лідерові опозиції, слід кваліфікувати як тортури і нелюдське ставлення, визначення яких дано в Конвенції", - наголошується в документі.

Як зазначив голова робочої групи Одарченко, в результаті застосування моральних і фізичних тортур Тимошенко може не дожити до розгляду справи по суті в суді касаційної інстанції.

Нагадаємо, що Україною ратифіковано Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання та визнано обов’язковість рішень Комітету проти катувань, що знаходиться у місті Женева.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування