Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міносвіти і науковці пояснили, чому підручники коштують так дорого

Вівторок, 27 березня 2012, 18:38

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту переконує, що вартість підручників для учнів 1 класу шкіл із навчанням іншими мовами є обґрунтованою.

Про це йдеться у повідомленні МОНмолодьспорту у відповідь на публікації у ЗМІ щодо високої вартості підручників української мови для шкіл із навчанням мовами національних меншин і закупівлі їх "в одного учасника".

"Закупівлі підлягають лише ті підручники, які стали переможцями Всеукраїнського конкурсу рукописів підручників", - зазначає міністерство.

"Оскільки переможцями стають саме рукописи авторів (які створюються відповідно до навчальних програм та навчальних планів), то вартість підручника, що закуповується, включає в себе технологічний процес його виготовлення (який має низку етапів) та складається не тільки з витрат паперу, картону, плівки та поліграфічних витрат, а ще й з редакційних та загальновидавничих (авторські гонорари, розроблення оригінал-макетів, художні та редакційні витрати)", - пояснює відомство.

"Вказані витрати по кожному підручнику розподіляються на загальний наклад (тираж, обсяг) підручників, що закуповуються: тобто, чим менший тираж, тим більший відсоток витрат у загальній вартості підручника", - додає МОНмолодьспорту.

Міністерство вказує на залежність ціни від тиражу (накладу) підручників, що закуповуються.

"Так, наприклад, підручник з української мови для загальноосвітніх навчальних закладів з польською мовою навчання (1-й клас) при тиражі 302 примірники коштує 647,09 грн., а підручник з англійської мови для загальноосвітніх навчальних закладів (1-й клас) при тиражі 217 616 примірників коштує лише 10,81 грн", - йдеться у повідомленні.

В свою чергу наукові співробітники лабораторії навчання української словесності у школах національних меншин України й діаспори Інституту педагогіки НАПН повідомили "Українській правді", що "собівартість підручників з української мови для шкіл зазначеного типу дійсно висока, але не тому, що їх автор – Хорошковська".

"Шкіл зазначеного типу в Україні, на жаль, небагато (шкіл з польською мовою навчання – 5, угорською – 130, румунською й молдовською - орієнтовно така ж кількість). Отже, наклади їх невеликі. А чим менший наклад, тим вища собівартість підручника", - уточнили представники інституту.

"До речі, стільки ж, якщо не більше, коштують і підручники з угорської, румунської, польської мови та з інших предметів для цих шкіл, які теж видаються в Україні. Однак незважаючи на високу собівартість підручників, українська держава взяла на себе обов’язки їх видання…", - додали науковці.

Раніше повідомлялося, що ДНУ "Інститут інноваційних технологій і змісту освіти" Міносвіти закупить підручників для 1 класу на суму 61,13 мільйона гривень.

Зокрема, підручники української мови для шкіл з навчанням польською мовою коштують 647 гривень за екземпляр, іспанська мова для 1-класників – 518 грн/екз., українська мова для шкіл із молдавською мовою – 497 грн/екз., підручник англійської мови – 10,81 грн/екз.

Також повідомлялося, що автором підручника української для 1-класників шкіл із навчанням польською була мати віце-прем'єра Валерія Хорошковського Ольга Хорошковська.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...