Янукович "забув" про залишки високозбагаченого урану – ЗМІ

Субота, 31 березня 2012, 10:29

Незважаючи на заяву президента Віктора Януковича про повну відмову від високозбагаченого урану, Україна не повністю позбулася його запасів.

Про це виданню ZN.UA повідомив доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАНУ Іван Карнаухов, який очолює проект зі створення ядерної установки при Харківському фізико-технічному інституті.

"Ми довго торгувалися з американцями і відстоювали кожну позицію, де нам потрібен високозбагачений уран. Ми залишили необхідну кількість ВЗУ — стільки, скільки, на нашу думку, вистачить для наукових цілей, але набагато менше, ніж потрібно для виготовлення ядерної зброї, аби терористи не полювали на нього", — зазначив Карнаухов.

Вчений відмовився повідомити, скільки саме високозбагаченого урану залишилося в Україні, "оскільки це конфіденційна інформація".

"Що стосується робіт, де потрібен ВЗУ, то, наприклад, нам необхідно калібрувати апаратуру в широкому діапазоні. Коли ми завантажуємо матеріал для ядерної установки, необхідно виміряти його збагачення, реальну кількість завантаженого матеріалу, для цього апаратура має бути відкалібрована належним чином. Є й інші потреби, зокрема у створенні нашого джерела нейтронів", — повідомив він.

Як відомо, в ході Вашингтонського саміту з ядерної безпеки у 2010 році Україна оголосила про рішення позбутися від усіх наявних запасів високозбагаченого урану до проведення 26-27 березня 2012 року в Сеулі наступного саміту з тематики ядерної безпеки.

22 березня прес-служба міністерства закордонних справ повідомила, що Україна позбулася усіх запасів високозбагаченого урану.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування