У "Регіонах" думають не скасувати, а "змістити" недоторканність

Вівторок, 10 квітня 2012, 11:58

У Партії регіонів підтримують ідею не повного скасування депутатської недоторканності, а її обмеження і "зміщення".

Про це повідомив депутат від Партії регіонів Володимир Олійник, передає Радіо "Свобода".

"Питання йде не про скасування. Питання йде про те, що є імунітет депутатів, але він зміщується. Тобто по депутату можна вести слідство. Може бути суд, але не може бути арешту щодо депутата", - сказав він.

"Питання йде про те, що якщо суд приймає рішення про притягнення до відповідальності, позбавлення волі, тоді може розглядати Верховна Рада. Вона повинна вже дати оцінку – чи не є це форма переслідування за політичну діяльність, захист тощо. Так само Верховна Рада дає згоду про арешт і щодо суддів", - сказав Олійник.

На його думку, повернутися до розгляду в парламенті питання про таке скасування депутатської недоторканності найближчим часом – "реально".

За словами Олійника, відповідний законопроект планують розглянути одразу після проекту Кримінально-процесуального кодексу України, тобто мінімум за 2 дні.

Напередодні на погоджувальній раді Верховної Ради лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував повернутися до розгляду питання про скасування депутатської недоторканності "якщо не цього пленарного тижня, то наступного".
 
У 2008 році тоді ще депутат Віктор Янукович вніс до парламенту законопроект у співавторстві з Олександром Лавриновичем, який передбачає зняття недоторканності з депутатів, суддів та президента.

Проте Конституційний Суд дозволив обмежити імунітет народних депутатів та суддів, а президента залишити недоторканним.

Саме такий підхід пропонують і у законопроекті, про який заявив Єфремов.

Водночас, депутат від НУНС Юрій Гримчак вважає, що необхідних 300 голосів для ухвалення законопроекту не набереться. Він особисто не голосуватиме, бо це все одно що "копати собі могилу".
 
"Це – один з варіантів, за допомогою якого спробують створити більшість у наступному парламенті. Якщо сьогодні знімуть депутатську недоторканність, то створення наступної більшості буде простіше простого", - переконаний Гримчак.

"Пан Кузьмін вийде і скаже, що половина народних депутатів від опозиції є підозри на те, що вони були замовниками або виконавцями вбивств Кінга, Кеннеді. Вони думають, що ті, проти кого це буде, – вони підуть до влади і будуть домовлятися", - передбачає він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...