Пшонка вимагає перевірити всі місця позбавлення волі

Вівторок, 10 квітня 2012, 16:39

Генеральний прокурор Віктор Пшонка вимагає провести перевірки установ пенітенціарної системи в регіонах.

Про це заявила прес-секретар генпрокурора Маргарита Велькова на брифінгу у вівторок у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На виконання доручення президента генпрокурор підписав відповідне завдання, яке спрямовано в усі області всім прокурорам областей, у Крим, у якому йдеться про вимогу генерального прокурора організувати невідкладні перевірки всіх установ пенітенціарної системи, а саме дотримання конституційних прав, матеріально-побутових умов, а також умов медико-санітарного забезпечення ув'язнених, тобто осіб, які відбувають покарання в даних установах", - сказала вона.

"А також перевірку слідчих ізоляторів там, де особи утримуються попередньо й очікують рішення суду", - додала Велькова.

Про хід перевірки в регіонах Пшонку повинні будуть поінформувати, а також вжити необхідні заходи для ліквідації й запобігання виявлених порушень.

Як відомо, у понеділок президент Віктор Янукович доручив генпрокурору організувати перевірку в Лук’янівському СІЗО (Київ).

У вівторок Пенітенціарна служба тимчасово відсторонила від виконання обов'язків керівника Лук'янівського СІЗО Євгена Домбровського на час проведення перевірки про факти зловживань в ізоляторі.

Раніше журналіст Костянтин Усов зняв сюжет із приводу порушення конституційних прав громадян, які утримуються в Лук'янівському СІЗО, сюжет був показаний у телепередачі "Знак оклику" на TВi.

За інформацією "Коаліції учасників Помаранчевої революції" (КУПР), тортури, катування й знущання у місцях позбавлення волі стали нормою: за останні 6 років у СІЗО померли 1040 осіб через неотримання своєчасної допомоги.

У 2010 році було 44 акти суїциду, в 2011 році - 59 актів суїциду. За останній рік кількість ув'язнених виросла на 2 190 людей - із 113 917 до 116 107. За цей же час число загиблих збільшилося з 808 до 1169 випадків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News