Емігранти погрожують Януковичу невизнанням виборів через рішення КС

Середа, 11 квітня 2012, 10:45

Громадські організації українців-емігрантів протестують проти рішення Конституційного Суду, за яким громадяни України за кордоном не зможуть проголосувати на одномандатних округах на виборах до Верховної Ради.

Відповідну заяву підписали 37 українських громадських організацій, які представляють останню хвилю еміграції в Італії, Іспанії, Португалії, Греції, Німеччини, Чехії та США, у відповідь на рішення КСУ від 4 квітня

"Ми, керівники українських громадських організацій останньої хвилі еміграції, висловлюємо рішучий протест проти дій української влади, яка руками "незалежного" Конституційного Суду позбавила громадян України, що перебувають поза межами Батьківщини, права голосу на одномандатних округах під час наступних парламентських виборів в Україні, призначених на жовтень 2012 року", - заявляють вони.

"Незважаючи на численні звернення українських закордонних організацій, влада не лише не покращила умови для вільного волевиявлення громадян за кордоном, а навпаки – рішенням Конституційного Суду по суті вкрала 50% голосів громадян України, що проживають за межам Батьківщини", - йдеться в заяві.

Українці-емігранти переконані, що таким кроком влада намагається позбавити українців за кордоном "права голосу, а через нього – можливості впливати на ситуацію в державі, на розбудову демократичної України".

"Це рішення Конституційного Суду є кричущим прикладом заангажованості Суду й порушенням принципів рівного виборчого права", - заявляють українці з-за кордону.

"Внаслідок цього рішення, мільйони головних інвесторів України, її громадян, що тимчасово працюють в інших країнах, не зможуть висловити своєї оцінки теперішній владі в демократичний спосіб і проголосувати, що вже ставить під сумнів чесність та прозорість парламентських виборів, а також їхні результати", - наголошують вони. 

Емігранти останньої хвилі вимагають від президента України, Верховної Ради та уряду "негайно втрутитися в ситуацію та відновити конституційні права громадян України".

"У разі подальших порушень прав громадян та відсутності негайної реакції органів влади, ми залишаємо за собою можливість всіма законними шляхами домагатися відновлення наших прав, у тому числі шляхом звернення до всіх світових інституцій та проведення протестних заходів, аж до невизнання цих виборів легітимними", - обіцяють вони. 

Заяву підписали 37 керівників різних закордонних організацій українців, серед яких і екс-міністр економіки України Богдан Данилишин, який має політичний притулок у Чехії.

Як відомо, 4 квітня Конституційний суд визнав неконституційним положення закону про вибори народних депутатів, згідно з яким закордонні виборчі дільниці включаються до складу одномандатних округів на території Києва.

Відповідно, у столиці кількість одномандатних округів ЦВК скоротив із 16-ти до 13-ти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування