Попов обіцяє вимагати від Ахметова повернути знесені будинки

Середа, 11 квітня 2012, 17:48

Київська влада має намір вимагати від забудовників і власників будинків на Андріївському узвозі привести фасади об'єктів у відповідність до їхнього історичного вигляду.

Про це заявив голова Київської міськдержадміністрації на брифінгу після засідання Містобудівної ради Києва у середу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Я особисто вважаю, що ми маємо через прийняття, якщо потрібно і на державному рівні, рішень, вимагати від власників тих земельних ділянок, які сьогодні є у приватній власності на Андріївському узвозі, власників аварійних будинків привести у нормальний експлуатаційний вид або побудувати їх у такому вигляді, в якому вони були", - сказав він.

Попов також уточнив, що з компанією-забудовником, що знесла три будівлі на Андріївському узвозі, тривають переговори щодо подальшої реалізації проекту.

"Ми ще вчора зустрілися з компанією-забудовником ("ЕСТА Холдинг"), і сьогодні тривають переговори, які перспективи забудови цієї території можуть бути в майбутньому і які вимоги міста будуть відносно того, щоб зберегти історичну частину Андріївського узвозу", - додав голова КМДА.

На думку Попова, сторонам вдасться дійти компромісу в подальшому і на першому етапі переговорного процесу вони вже прийшли до "певного порозуміння".

Голова КМДА також додав, що має намір особисто зустрітися з кожним із забудовників, власників будівель на Андріївському узвозі для узгодження ініціатив міста щодо збереження історичного вигляду узвозу.

Водночас, як зазначив заступник голови КМДА Михайло Кучук, проект будівництва комплексу "Андріївський" забудовник не узгоджував із міською владою, оскільки у міста немає повноважень на надання дозволів для проведення будівельних робіт.

"Мало того, проекту цього об'єкта, що пройшов експертизу, на сьогоднішній день немає", - наголосив він під час засідання Містобудівної ради Києва.

Звернення із дозволу на проведення підготовчих будівельних робіт забудовник надав хоча і відповідно до законодавства, однак він має декларативний характер.

"Тобто, підготовка робіт відбувалась без узгодження документації, без затвердження того проекту, за яким вони мають намір будувати", - додав Кучук.

За словами т.в.о. голови управління з охорони культурної спадщини Якова Дехтяра, знесені три будівлі не є об'єктами культурної спадщини.

Однак, як зазначив депутат Київради Олександр Бригинець, один з знесених будинків на Андріївському узвозі, 10-а, фасад якого виходив на узвіз, було відновлено в 1978 році за зразком попереднього знесеного будинку, тому він становив культурну і архітектурну цінність для Києва.

На думку начальника Головного управління містобудування і архітектури Києва Сергія Целовальника, комплекс "Андріївський" може вписатися в архітектуру спуску і "цілком може бути там збудований".

Раніше ТОВ "ЕСТА Холдинг", власником якої є СКМ Ріната Ахметова, заявило, що відмовляється від будівництва торгово-офісного центру на Андріївському.У компанії також заявляли, що повністю узгодили проект з владою міста.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...