Нові правила доступу до української труби невигідні "Газпрому"

П'ятниця, 20 квітня 2012, 09:23

Новий порядок доступу до єдиної газотранспортної системи України вкрай невигідний російському Газпрому й робить безглуздими переговори про створення консорціуму.

Про це в п'ятницю пише газета Комерсант-Україна з посиланням на директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Маруніча. 

"Це рішення дозволяє компаніям, які будуть добувати газ в Україні, сподівається на гарантований його експорт із країни "Укртрансгазом". По-суті, транзитер не зможе відмовити їм у прокачуванні газу і його зберіганні в ПХГ",— вважає Марунич. 

На його думку, затвердження принципу рівного доступу до ГТС украй невигідно "Газпрому", який тепер не зможе навіть у випадку створення консорціуму з управління українською системою її контролювати.

З ним також згодний член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

"Газпром" дійсно неодноразово висловлювався проти імплементації в Україні європейської законодавчої норми про рівний доступ. Не дивно, що прийняття даної постанови збіглося з досить жорсткими заявами глави російської монополії стосовно України",- уважає він.

У той же час, рішення вигідно ЄС - воно дозволяє європейським споживачам газу вести з "Газпромом" переговори про його покупку на україно-російському кордоні, а не в країнах Євросоюзу, пояснює високопоставлений співрозмовник в російському представництві німецької газової компанії Rurhgas.

"Це робить ГТС менш керованою в ручному режимі й не дає можливості використовувати її для того, щоб забирати ринкових конкурентів із числа добувачів",- констатує співрозмовник.

В Rurhgas нагадали, що Єврокомісія домагається від Росії, щоправда, поки безуспішно, прийняття аналогічного закону, що дозволило б демонополізувати російський ринок газу. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування