Пшонка: Тимошенко не будуть лікувати за кордоном

П'ятниця, 20 квітня 2012, 17:37

Генпрокурор Віктор Пшонка стверджує, що Юлія Тимошенко не має права й не отримає можливості проходити лікування за кордоном.

Відповідну заяву генпрокурор зробив на брифінгу в прокуратурі Запорізької області, повідомляє УНІАН.

"Виїзд за кордон не передбачений законодавством: ніяким законом України, як і законодавством інших держав Європи й світу загалом не передбачено, щоб засуджена людина залишала країну для лікування за кордоном", - заявив Пшонка.

Генпрокурор зазначив, що медустанова, в якій Тимошенко пропонується пройти реабілітацію, "створено персонально для Тимошенко за межами установи, в якій вона відбуває покарання, й з урахуванням рекомендацій як українських, так і німецьких лікарів, які співпали як у плані діагностики, так і в плані реабілітації".

На думку Пшонки, відмова Тимошенко від лікування в цій медустанові – спроба уникнути відповідальності за свої діяння в суді.

"Потрібно пройти лікування, з'явитися перед судом, і хай суд ухвалює законне рішення – встановлює істину в справі, а не ховатися й робити все, щоб не відбувалися засідання суду. Але такого бажання немає, і це всім відомо", - заявив він.

Генеральний прокурор підкреслив, що зробить усе можливе, щоб у справі Тимошенко все було "за законом, а не за політикою".

"Не треба ховатися за політику і за якісь інші причини, яких насправді немає. Є кримінальна справа – за зловживання в період керівництва ЄЕСУ, й рішення по ній - за судом. Я переконаний, що в суді будуть підтверджені всі ті докази, які є проти Тимошенко у слідства, а вони є, хто б що не політизував і не придумував. Є прямі докази винуватості Тимошенко: розкрадання, зловживання й несплати податків, і за це треба нести відповідальність", - заявив Пшонка.

У свою чергу захисник екс-прем'єра Сергій Власенко заявив, що німецькі лікарі клініки "Шаріте" не рекомендували Тимошенко лікуватися у лікарні "Укрзалізниці" в Харкові.

"Відповідно до висновків німецьких лікарів вони не рекомендують Тимошенко лікуватися в ЦКЛ № 5", - сказав Власенко журналістам у п’ятницю, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він відмовився відповідати на запитання, з чим пов'язана відсутність рекомендацій, підкресливши, що для нього важлива адвокатська таємниця.

Водночас захисник уточнив, що це пов'язано, в тому числі, і з питанням довіри і недовіри Тимошенко до лікарів, які її можуть лікувати.

Власенко також зазначив, що не має інформації про можливу дату початку розгляду справи Тимошенко в Європейському суді з прав людини.

"Українська влада робить все, щоб затягнути початок процесу в Європейському суді. Але мене турбує інше - те, що з 15 березня по сьогоднішній день не виконуються приписи Європейського суду про лікування Юлії Тимошенко", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування