Німецький омбудсмен: тиск на Україну треба посилити

П'ятниця, 20 квітня 2012, 18:42

Світ має посилити тиск на владу України через політично вмотивовані судові процеси, метою яких є усунення політичних конкурентів перед новими виборами.

Таку думку озвучив уповноважений федерального уряду Німеччини з прав людини Маркус Ленінґ в інтерв'ю радіостанції Deutsche Welle.

"Насамперед потрібно звернути увагу на те, що процеси ведуться нині не лише проти пані Тимошенко, але й проти багатьох інших колишніх членів її уряду", - зазначив він.

"Загальна картина цілком очевидна: все це політично вмотивовані процеси, які мають на меті покарати членів колишнього уряду та усунути з поля політичних конкурентів перед парламентськими виборами в жовтні цього року", - уточнив німецький омбудсмен.

"Для мене ці процеси не мають жодної ваги, оскільки низка попередніх уже засвідчила, що це нечесне судочинство й обвинувачені не мали жодної можливості належним чином себе захищати. Німецька сторона не визнає цих процесів. Тому я закликаю уряд України негайно звільнити всіх цих людей", - сказав Ленінґ.

Правозахисник також спростував інсинуації деяких представників чинної влади щодо переговорів, які нібито ведуться щодо перевезення Тимошенко на лікування до Німеччини.

"Німецький уряд не веде переговорів щодо цього. Це не наша справа. Німеччина - вільна країна. Хто хоче приїхати до нас на лікування - ласкаво просимо! Це не предмет переговорів, а цілком самозрозумілі речі: хто хворий і хоче приїхати до ФРН на лікування, має право це зробити, і його тут тільки вітатимуть", - підкреслив він.

При цьому Ленінґ наголосив, що жоден з політичних ув'язнених в Україні не отримує належної медичної допомоги.

"Найважливіше те, що Тимошенко, а також Луценко, Філіпчук чи Іващенко, на належному рівні мають отримувати медичне обслуговування. Але жоден з них досі цього не мав", - уточнив омбудсмен.

"Я бачу, що український уряд поволі починає усвідомлювати, що низка провідних європейських політиків можуть бойкотувати чемпіонат Європи з футболу в Україні, бо вони вважають, що не можуть спокійно сидіти собі на стадіоні у Харкові, коли неподалік у в’язниці сидить пані Тимошенко", - відзначив німецький чиновник.

"Гадаю, на український уряд нині справді з багатьох боків тиснуть. Хотілося б цей тиск ще більше посилити", - резюмував Ленінґ.

Як відомо, Ленінґ відвідував Україну з 10 по 13 квітня, щоб на місці скласти враження про становище з правами людини.

Зокрема, Льонінґ зустрівся з ув’язненим Юрієм Луценком, а також з родичами і адвокатами ув’язнених Юлії Тимошенко, Анатолія Іващенка і Георгія Філіпчука та відвідав Лук’янівський СІЗО.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування