Брейвік ще раз би розстріляв підлітків, щоб "врятувати націю"

Понеділок, 23 квітня 2012, 16:10

Норвезький терорист Андерс Брейвік заявив, що розстріляв би людей у таборі на Утойє знову, навіть знаючи, що майже половина з них - підлітки молодше 18 років.

Про це він заявив на п'ятий день своїх показів на судовому процесі в Осло, повідомляє російська служба ВВС.

Брейвік уже визнав, що вчинив вибух у столиці Норвегії і потім розстріляв десятки людей у літньому молодіжному таборі, убивши в цілому 77 осіб.

Головна мета нинішнього судового процесу - визначити, чи є терорист підсудним.

У своїх свідченнях 20 квітня Брейвік розповів, як він приїхав на острів, переодягнувшись у форму поліцейського, і заявив охороні табору, що його надіслали сюди через вибухи в столиці.

Після секундних коливань він натиснув на курок, убив двох осіб, і пішов далі. Коли патрони закінчилися, він перезарядив зброю. "Люди благали про пощаду. Я просто стріляв їм у голову", - сказав він.

Брейвік заявив ,що не шкодує про стрілянину на острові, оскільки відстрілював прихильників лівих партій. Він також заявив, що здатен відрізнити прихильника лівих партій за зовнішністю.

Брейвік під час слухань у суді в понеділок заявив, що розуміє почуття родичів жертв його нападів, оскільки знаходиться в схожій ситуації.

"Люди кажуть, що втратили своїх рідних. Але я теж втратив усю родину, втратив друзів. Це був мій вибір. Я пожертвував ними: я втратив усю родину і всіх друзів 22 липня. Я втратив усе. Тому, до деякої міри, я розумію почуття (родичів жертв)", - заявив Брейвік, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Жертвами підриву урядового кварталу в Осло і бойні на норвезькому острові Утойя, що організував Брейвік у липні 2011 року, стали 77 осіб. Терорист не заперечує факт здійснення цих дій, однак винним у тероризмі себе не визнає, стверджуючи, що діяв на благо норвезької нації.

Підсудному пред'явлені обвинувачення в тероризмі, і, якщо його визнають винним, Брейвіку загрожує 21 рік в'язниці. Норвезьке законодавство не передбачає страти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News