Правозахисники просять ООН звернути увагу на Вищу раду юстиції

Понеділок, 23 квітня 2012, 20:04

Українська Гельсінська спілка з прав людини просить Організацію Об'єднаних Націй рекомендувати Україні змінити порядок формування Вищої ради юстиції.

Про це йдеться в доповіді організації, представленій до універсального періодичного огляду ООН, повідомляє Ukranews.

На думку правозахисників, Вища рада юстиції є надзвичайно політизованою структурою.

Зокрема, за нинішнього порядку формування цього органу, якщо більшість в парламенті і пост президента належить представникам однієї політичної сили, максимальну незалежність можуть зберігати не більше 7 з 20 членів ради.

У доповіді наголошується, що згідно з чинним законодавством, Вища рада юстиції сконцентрувала надзвичайно важливі функції: вона відіграє ключову роль у призначенні та звільненні суддів, призначає голів судів, її члени мають право ініціювати дисциплінарне провадження проти судді і мають широкі повноваження щодо витребування інших документів.

Правозахисники вважають, що такий вплив Вищої ради юстиції викликав істотну втрату незалежності суддів і зростання їх політизованості та керованості ззовні.

"Вищу раду юстиції використовують для того, щоб тиснути на суддів, які приймають рішення, які не подобаються, скажімо, прокуратурі. Прокуратура має певну кількість представників у Вищій раді юстиції - для неї достатньо легко ініціювати певні дії по відношенню до таких суддів", - сказав на прес-конференції виконавчий директор УГС Аркадій Бущенко.

При цьому правозахисники зазначають, що для зміни порядку формування ради необхідно змінити Конституцію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування