Азаров підписав зону з Росією без дозволу Януковича?

Середа, 4 квітня 2012, 08:51

Україна не хоче підписувати Угоду про зону вільної торгівлі в рамках СНД в тій редакції, в якій її підписав прем'єр Микола Азаров, вийшовши за рамки директив президента Віктора Януковича.

Про це пише газета Комерсант-Україна з посиланням на джерела.

Один зі співрозмовників, інформованих про позицію президента Віктора Януковича, заявив, що нові норми договору виявилися неприємною несподіванкою для України.

"Азаров підписував договір під свою відповідальність, при цьому він вийшов за межі директив", - сказав співрозмовник. 

За інформацією видання, Україні тягне з ратифікацією цієї угоди, яка була підписана ще восени, сподіваючись змінити деякі спірні позиції.

"Договір не збалансований, він дає перевагу Росії, тому ми ведемо консультації з Москвою, щоб внести в нього зміни. Поки переговори не призведуть до успіху, договір не буде переданий на ратифікацію (у парламент)",- розповів співрозмовник в адміністрації президента.

"Я сподіваюся, що ми зможемо пом'якшити протиріччя. Але в тій редакції договору, що існує сьогодні і яку ми ніяк не можемо винести в сесійний зал парламенту, він точно не буде затверджений", - повідомив " глава парламентського підкомітету з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков. 

"Якщо ми й погодимося на ратифікацію, то документ буде в трохи іншій редакції",—  додав він. 

Як відзначає видання, у підписаному прем'єром варіанті угоди є 50 нових товарних позицій, по яких Росія застосовує експортне мито і які були відсутні у парафованому документі.

Плотніков також зазначив, що основною проблемою також є неузгодженість цього договору з майбутньою угодою про асоціацію  між Україною і ЄС.

"Справа в тому, що ми просунулися в переговорах про створення ЗВТ із Євросоюзом, і нам потрібно погодити різночитання, що з'явилися, у договорі із СНД", - сказав він. 

Проблема, про яку йдеться, також з'явилася за підсумками жовтневого раунду переговорів. Мова йде про "Доповнення 6" до договору, що які були відсутні у парафованій версії.

У ньому передбачені санкції для тих учасників ЗВТ, які введуть режим вільної торгівлі із третіми країнами або об'єднаннями й тим самим змінять структуру свого імпорту — це формулювання, безсумнівно, застосоване до майбутньої ЗВТ між Україною і ЄС. 

Як відомо, у вівторок президент Росії Дмитро Медведєв підписав закон про ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі в рамках СНД. Раніше Володимир Путін висловлював сподівання, що український парламент найближчим часом ратифікує цю угоду.

Також угоду не ратифікували і інші краіїни-підписанти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування