Українці світу: поверніть виборчі права, бо будуть протести

П'ятниця, 6 квітня 2012, 21:04

Українці останньої хвилі еміграції вимагають від влади відновити конституційні права громадян України щодо голосування на закордонних виборчих дільницях.

Про це йдеться у спільній заяві 37 українських громадських організацій, що представляють останню хвилю еміграції  з Італії, Іспанії, Португалії, Греції, Німеччини,Чехії, США.

Керівники українських громадських організацій останньої хвилі еміграції обурені рішенням Конституційного Суду від 4 квітня, щодо визнання неконституційним положень Закону про вибори Народних депутатів про голосування громадян України на 3 одномандатних округах в Києві.

"Висловлюємо рішучий протест проти дій української влади, яка руками "незалежного" Конституційного Суду позбавила громадян України, що перебувають поза межами Батьківщини, права голосу на одномандатних округах під час наступних парламентських виборів в Україні, призначених на жовтень 2012 року", - йдеться в заяві.

"Незважаючи на численні звернення українських закордонних організацій, влада не лише не покращила умови для вільного волевиявлення громадян за кордоном, а навпаки - рішенням Конституційного Суду, по суті вкрала 50% голосів громадян України, що проживають за межам Батьківщини", - вважають представники ГО.

"Цей крок є черговою спробою діючої влади позбавити українців за кордоном їх конституційних прав, а саме права голосу, а через нього - можливості впливати на ситуацію в державі, на розбудову демократичної України", - заявили підписанти.

"Це рішення Конституційного Суду є кричущим прикладом заангажованості суду й порушенням принципів рівного виборчого права", - уточнили представники емігрантів.

"Внаслідок цього рішення, мільйони головних інвесторів України, її громадян, що тимчасово працюють в інших країнах, не зможуть висловити своєї оцінки теперішній владі в демократичний спосіб і проголосувати, що вже ставить під сумнів чесність та прозорість  парламентських виборів, а також їх результати", - йдеться в заяві.

Представники громадських організацій вимагають від президента, Верховної Ради та уряду "негайно втрутитися в ситуацію та відновити конституційні права громадян України".

"У разі подальших порушень прав громадян та відсутності негайної реакції органів влади, ми залишаємо за собою можливість всіма законними шляхами добиватися відновлення наших прав, у тому числі шляхом звернення до всіх світових інституцій та проведення протестних заходів, аж до невизнання цих виборів легітимними", - заявили підписанти.

Як відомо, Конституційний суд визнав неконституційним положення закону про вибори народних депутатів, згідно з яким зарубіжні виборчі дільниці включаються до складу одномандатних округів на території Києва.

Відповідно до змін скоротиться кількість одномандатних округів у столиці - за попередніми даними ЦВК, з 16-ти до 13-ти.

За словами опозиції, рашення КС запускає зміни виборчого закону, ухвалений у результаті компромісу між більшістю та опозицією.

Детальніше про плани Партії регіонів з переділу виборчих округів читайте у статті на "Українській правді".

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування