Тимошенко з-за ґрат розповіла опозиції, що треба робити

Субота, 12 травня 2012, 13:20

Юлія Тимошенко з-за ґрат дала поради об’єднаній опозиції щодо найперших дій при владі.

Їх вона виклала у письмовому зверненні до Форуму об’єднаної опозиції, який зачитала донька екс-прем’єрки Євгенія Тимошенко зі сцени на Михайлівській площі в Києві.

"Я в своєму житті пройшла достатньо страшних випробовувань, щоб на власному досвіді переконатися, що пересічна людина в Україні, навіть знаходячись на волі, перебуває у в’язниці безправ’я, владного насилля та безвихіддя. Я твердо знаю, як це виправити, і хочу дати декілька порад", - зазначила екс-прем’єр.

По-перше, за словами Тимошенко, потрібно зробити доступними для громадян відкликання депутатів, мерів, розпуск парламенту, місцевих рад, імпічмент президенту – щоб ці процедури проводилися "без мінімального втручання влади"

"Я готова запропонувати працюючі механізми", - заявила екс-прем’єр.

По-друге, написала вона, треба надати кожному громадянину право звертатися до суду з заявою про порушення кримінальної справи проти будь-якого представника влади, який грубо порушив закон.

"Треба дозволити громадянам збирати докази порушення посадовцями закону та надавати їх до суду. Сьогодні кожен непокірний громадянин - на оптичному прицілі у влади. Треба зробити навпаки. Але для цього треба зробити суди цілком незалежними", - заявила Тимошенко.

"У в’язниці я розробила цілісну концепцію реформи системи правосуддя і в найближчий час доповім її країні", - повідомила вона.

По-третє, на думку екс-прем’єра, треба зробити громадянське суспільство впливовим учасником всіх політичних процесів, припинивши монополію політиків на державотворення.

По-четверте, вважає Тимошенко, треба перебудувати піраміду влади.

"Центральні органи влади повинні виконувати тільки ті функції, з якими не можуть самостійно впоратися місцеві. Тож піраміда влади повинна бути перевернута на користь місцевих громад та їх представників", - стверджує вона.

"Не менше 70% бюджетних коштів мусять залишатися в місцевій громаді. В центральний бюджет треба перераховувати лише необхідний мінімум. Адже сьогодні центральна влада здійснює не державну політику, а тотально грабує країну на користь власних офшорів", - наголошує Тимошенко.

Окреме завдання, за її словами, – змінити стосунки між власниками бізнесу і найманими працівниками, щоб частина прибутків прямо передавалася працівникам у вигляді медичного страхування, оплати за навчання, комунальних субсидій.

Після перемоги на виборах опозиція має одразу ж скасувати Податковий і Пенсійний кодекс нинішньої влади, скасувати реформу судочинства, яка зробила з суддів "лакеїв кримінальних авторитетів та олігархів", заявляє Тимошенко.

Також вона просить опозицію подумати про повернення підприємцям незаконно відібраної в них власності, розслідувати незаконні витрати бюджетних коштів "правлячою зграєю" тощо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News