Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Макар має розглядатися відкрито - міністр МВС

Середа, 16 травня 2012, 19:19

Рішення про відкритість судового засідання у справі щодо зґвалтування і спалення в Миколаєві Оксани Макар має приймати суд.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко під час наради керівництва МВС, повідомляє прес-служба міністерства.

Він зауважив, що незважаючи на критику, яка лунала на адресу правоохоронців, міліцією у максимально стислий строк докладено всіх зусиль до виправлення допущених на першочерговому етапі помилок і забезпечено об’єктивне та повне розслідування.

Зараз, з боку ряду політичних діячів, а також журналістів, у тому числі й іноземних, лунають заклики щодо найбільш широкого доступу громадськості до слухання цієї справи і проведення судового засідання у відкритому режимі.

Громадяни, стурбовані тим, що будь-яка закритість при цьому може слугувати для приховування якихось негативних фактів, у тому числі й допущених з боку міліції.

"Я, як міністр внутрішніх справ, розумію, що суд у справах про статеві злочини, з метою запобігання нерозголошенню відомостей про інтимні сторони життя потерпілої, вправі прийняти рішення про закритий судовий процес", - уточнив він.

"Суд має законне право на прийняття такого рішення. Ці норми закріплені в чинному законодавстві, а також вони є в новому нещодавно прийнятому Кримінальному процесуальному кодексі. В багатьох європейських країнах існує аналогічний порядок", - додав міністр.

"Як громадянин, я також вважаю, що процес над особами, яким пред’явлено обвинувачення у вчиненні особливо тяжких злочинів проти особи - зґвалтуванні, вбивстві з особливою жорстокістю повинен бути відкритим і стати уроком для всього нашого суспільства", - заявив Захарченко.

"Розумію, що повинні стати предметом серйозного розгляду і дії міліції на першочерговому етапі. У той же час нам приховувати нічого, всі належні висновки ми зробили самостійно.

Проте, останнє рішення про відкритість судового засідання залишається за судом", - підсумував міністр.

В свою чергу прес-служба Генпрокуратури повідомляє, що попереднє слухання кримінальної справи щодо осіб, обвинувачених в згвалтуванні і вбивстві Макар призначено на 24 травня 2012 року.

Справу буде розглядати Центральний районний суд Миколаєва.

Звинувачення має намір вимагати розгляду справи у відкритому судовому засіданні, за винятком дослідження доказів, які розголошують інформацію про інтимні сторони життя потерпілої.

Крім того, ГПУ наполягає на колегіальному розгляді справи у складі трьох суддів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування