Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США непокоять "заплямовані" вибори й "фамільна" корупція в Україні

П'ятниця, 18 травня 2012, 10:45

Жовтневі парламентські вибори будуть лакмусовим папірцем української демократії, вважає голова Американського гельсінського Комітету Крістофер Сміт.

Цю думку він висловив на слуханнях у Конгресі США, що пройшли в четвер під девізом "Майбутні вибори України – поворотний момент", передає Радіо "Свобода".

За словами Сміта, ув‘язнення колишніх урядовців Юлії Тимошенко і Юрія Луценко кидає тінь на майбутні українські парламентські вибори.

Він зазначив, що загальний відступ від демократії в Україні не обіцяє нічого хорошого на майбутніх виборах.

"Якщо Тимошенко, Луценко та інші ув'язнені чиновники не будуть звільнені, ці вибори за фактом їхнього ув‘язнення будуть заплямовані", - сказав Сміт.

Голова Американського Гельсінського Комітету назвав ув’язнення провідних діячів української опозиції обурливим, і сумнівається, що міжнародне співтовариство зможе визнати ці вибори відповідними міжнародним демократичним стандартам.

Виступаючи по "скайпу", донька екс-прем’єра Євгенія Тимошенко розповіла про нові подробиці ув‘язнення її мами та подякувала за підтримку Заходу.

Вона, зокрема, звернула увагу на те, що правоохоронці стверджують, що немає жодного відеозапису побиття Юлії Тимошенко, а прем‘єр Микола Азаров, перебуваючи в Брюсселі, заявив, що на відеозаписі немає жодних проявів свавілля застосованого проти Юлії Тимошенко. "Хто бреше?", - запитала Євгенія Тимошенко.

Вона також зазначила, що її мати виступила з ініціативою провести міжнародне розслідування корупції у найвищих ешелонах української влади.

"Моя мама просила вам передати, що вчора, через її адвоката, вона звернулася до організації FATF розвідати те, про що вже писали журналісти, корупційні дії високих чиновників в українському уряді", - сказала Євгенія Тимошенко.

У свою чергу, президент правозахисного центру "Дім Свободи" Девід Кремер, який нещодавно повернувся з Україні, звернув увагу також на зростання корупції в країні.

"Під час мого візиту в квітні я почув новий термін – фаміліалізація: що корупція в Україні стає особистою і досягає першої родини країни", - зазначив Кремер.

"За повідомленнями, протягом останнього року один із синів президента збільшив свої статки у 18 разів. Постають питання: як накопичилося таке багатство?", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування