Європарламент пом'якшить ставлення до України?

Вівторок, 22 травня 2012, 08:43

Європарламент має намір у вівторок констатувати у своїй резолюції по Україні безліч проблем і закликати Київ до дотримання демократичних принципів.

При цьому депутати планують утриматися від згадування будь-яких санкцій, крім політичного бойкоту Євро-2012, пише газета Комерсант-Україна.

Поки неясно, чи вплине на текст резолюції прохання екс-прем'єра Юлії Тимошенко заморозити підписання угоди про асоціацію з Україною.

У розпорядженні видання  виявилися проекти резолюції, підготовлені декількома фракціями Європарламенту, у тому числі найбільшими - групою Європейської народної партії (ЄНП, 264 депутата) і соціал-демократами (СД, 185 депутатів).

Цього разу депутати ЄНП утрималися навіть від повторення формулювань, що звучали в торішніх резолюціях парламенту, на зразок констатації "акту помсти Юлії Тимошенко" з боку української влади. 

Усі без винятку фракції Європарламенту визнають системні порушення прав людини українською владою.

Проект СД пропонує констатувати "серйозні недоліки в незалежності судочинства" і нагадує, що "вироки й кримінальні справи щодо Тимошенко й інших високопоставлених чиновників колишнього уряду сприймаються багатьма як акти вибіркового правосуддя".

У жодному із проектів, які має видання, немає згадування про можливі санкції на адресу України у зв'язку з порушенням нею демократичних стандартів, однак ЄНП пропонує ввести "м'який" політичний бойкот української частини Євро-2012.

Незважаючи на намір соціал-демократів покритикувати своїх українських соратників, проект резолюції авторства СД показує, що співробітництво даної групи з Партією регіонів триває. Документ, крім критичних зауважень, містить також низку виправдань діяльності української влади. У проектах інших груп дані тези відсутні. 

Так, СД пропонує відзначити демократичність української влади, "які регулярно допускають до Тимошенко, іноземних відвідувачів", у той час як ЄНП, навпроти, обурюється у зв'язку з недопуском до неї посла ЄС Жозе Мануеля Пінту Тейшейри.

Соціал-демократи також привітали ініціативи українського прем'єра Миколи Азарова, який запросив європейських експертів до спостереження за касаційним процесом у справі Тимошенко.

Розділ, що вимагає від української влади забезпечити лікування екс-прем'єра, депутати СД доповнили закликом на адресу Тимошенко "повністю дотримуватися запропонованого їй лікування". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...