Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутатам радять не приймати закон про мови, бо він вводить другу державну

Середа, 23 травня 2012, 13:47

Комітет з питань культури і духовності рекомендує парламенту зняти з розгляду законопроект про мови.

Про це на брифінгу заявив голова комітету Володимир Яворівський, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

За його словами, цей законопроект, внесений до порядку денного поточного тижня, "фактично пропонує введення в Україні двомовності".

Яворівський нагадав, що цей законопроект був розкритикований Венеціанською комісією, Європарламентом та знятий з розгляду.

"Натомість підготовлено нову редакцію законопроекту, де під личиною захисту мов національних меншин вводиться норма про дозвіл введення другої державної мови на території, де проживає 10% носіїв мови національної меншини", - зазначив він.

За словами Яворівського, це призведе до того, що у Криму, на Харківщині, Луганщині, Донеччині, Одещині, Миколаївщині, Херсонщині, Чернігівщині, тобто, у більшості областей України, російська мова стане другою державною.

Окрім того, у середу представники Інціативи "Першого грудня"  оприлюднили заяву, де вказано, що "запровадження в Україні статусу мов і порядку їх застосування, не передбачених ст. 10 Конституції України, слід кваліфікувати як зазіхання на основи конституційного ладу в Україні".

"Ми апелюємо до почуття політичної відповідальності тих, хто буде вирішувати долю законопроекту, йдеться в заяві, підписаній Богданом Гаврилишиним, кардиналом Любомиром Гузарем, В’ячеславом Брюховецьким, Євгеном Сверстюком та іншими учасниками ініціативи.

"Ми хочемо застерегти, що в разі прийняття законопроекту С. Ківалова та В. Колесніченка він призведе до розколу в суспільстві, адже справжня мета цього законопроекту — "Геть українську мову!", - йдеться в заяві.

Як відомо, законопроект про мови розроблений Партією регіонів і запропонований до розгляну на цьому тижні.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування