Генпрокуратура забирає комбінат у російського олігарха

Понеділок, 28 травня 2012, 10:33

Запорізький алюмінієвий комбінат може бути націоналізований.

Як пише Комерсант-Україна, апеляційний суд підтвердив вимогу Генпрокуратури повернути підприємство державі 68% акцій комбінату, що належать "Русалу" Олега Дерипаски.

Рішення суду автоматично вступає в силу після апеляції. У Генпрокуратурі зазначили, що виконавче провадження буде запущено через 10 днів, якщо відповідач сам не зробить цього раніше.

Видання пише, що "Русал" не збирається віддавати завод і має намір оскаржити рішення в касаційному порядку. В рамках процесу відповідач може просити суд призупинити виконання до рішення касаційного суду.

Як відомо, ЗАлК був приватизований в 2001 році. Тоді 68% заводу придбав "АвтоВАЗ-інвест" (пов'язаний з "Русалом"), ще 29% були куплені на вільному ринку.

Потужності ЗАлКу - 100 тисяч тонн алюмінію, але в квітні 2011 року виробництво металу на ньому було зупинено через неефективність (зараз там виробляється лише катанка з російського алюмінію).

Судовий процес був ініційований Генпрокуратурою за заявою Фонду держмайна, який восени 2010 року звинуватив "Русал" в невиконанні прийнятих інвестиційних зобов'язань. Мова йде про повернення $76 мільйонів кредиту, залученого ЗАлКом.

Справа пройшла всі інстанції, однак у минулому році Вищий господарський суд України повернув її на новий розгляд. В "Русалі" продовжують наполягати, що всі інвестиційні зобов'язання щодо ЗАлКу були виконані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...