В українській діаспорі Росії назрів розкол?

Понеділок, 28 травня 2012, 12:07

Створення Українського конгресу в Росії, про яке оголосили у суботу 26 травня, викликало розбіжності серед представників української діаспори.

Зокрема, Тарас Дудко, екс-голова ліквідованого раніше Об’єднання українців Росії, на місці якого виник Конгрес, назвав утворення незаконним у коментарі Радіо "Свобода".

На його думку, Український конгрес у Росії не діятиме на користь української громади, а для його створення на засіданні керівників і членів регіональних діаспорних організацій не вистачало голосів.

"На наш з’їзд увірвались люди, яких ми не запрошували і які закликали інших делегатів на з’їзд не приїжджати. Це – Семененко, Єршов, Скопенко… Обманули громаду, вибрали нового голову і нове правління, у яке ввели тих деструктивних людей, які нічого не зробили для того, щоб провести оцей установчий з’їзд". - розповів Дудко.

Він заявив про намір утворити альтернативну діаспорну організацію.

Водночас, Валерій Семененко, який увійшов до правління Конгресу, називає звинувачення абсурдними.

За його словами, відповідно до чинного російського законодавства, організацію можна створити за ініціативи трьох людей, інша справа – щоб її визнали загальнодержавною, треба відкрити 42 представництва у регіонах.

Ліквідацію Об’єднання українців Росії Семененко вважає сигналом до того, що громада повинна зайняти більш помірковану позицію і більше "не дражнити російську владу".

"Міністр закордонних справ Лавров чітко сказав: ми закрили українські організації з політичних причин", - зауважив Семененко.

"Враховуючи цей досвід, нам доведеться врахувати і те, що ми живемо в такій країні, де ми не можемо вголос казати усе", - пояснив він. 

Як відомо, 18 травня Верховний суд Російської Федерації задовольнив позов їхнього Мін’юсту з проханням закрити найбільшу тамтешню діаспорну організацію українців – Об’єднання українців Росії.

26 травня в Москві ухвалено рішення про створення Українського конгресу Росії (УКР) - всеросійської організації української громади в РФ. Очолила Конгрес представниця української громади в Якутії Любов Дяченко.

За словами членів правління Конгресу, нова організація повинна перебрати на себе усі функції ліквідованого Об’єднання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News