Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Януковича хочуть ліквідувати "дружбу" депутатів із суддями

Середа, 30 травня 2012, 10:41

До парламенту внесено законопроект, який дозволить ліквідувати залежність суддів від депутатів парламенту.

Про це в інтерв'ю газеті "Сегодня" заявив радник президента Андрій Портнов.

"Цим законом передбачається, що при розгляді в парламенті безстрокового призначення суддів народні депутати позбавляються права відкладати розгляд, ставити суддям питання, ініціювати перевірки та інше", - сказав він.

За словами Портнова, у депутатів "залишається лише церемоніальна функція - проголосувати за кандидатури, подані списком Вищою кваліфікаційною комісією суддів".

"Тобто всі судді, які пройшли цю комісію, повинні бути затверджені Радою. Президент, до речі, в цьому законі і свої повноваження урізує, так як при першому призначенні суддів він тепер буде обов'язково затверджувати кандидатури, відібрані Вищою радою юстиції", - зазначив він.

Радник президента підкреслив, що "норма про те, щоб парламент не брав участь у призначенні суддів, повинна бути записана в Конституції".

"Кожен суддя, роки за два до закінчення терміну своїх повноважень, починав шукати дружби з членами цього комітету (який треба було пройти перед голосуванням на безстрокову посаду судді в сесійній залі). Когось із суддів постійно можна було бачити під дверима комітету", - заявив він.

За словами Портнова, "це і була конвертація суддівської незалежності в своє особисте вирішення кар'єрного питання у Верховній Раді".

Крім того, він заявив, що законопроектом також передбачається, що члени Вищої ради юстиції - представники органів прокуратури будуть позбавлені повноважень ініціювати перевірки суддів, перевіряти суддів або вносити пропозиції про їх звільнення.

За словами президентського радника, розгляд даного законопроекту у першому читанні очікується наступного тижня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування