У Раді після виборів стане менше жінок?

Четвер, 31 травня 2012, 12:13

Кандидатам жіночої статі буде складніше пройти в парламент, ніж на попередніх виборах.

Таку думку висловив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера в ході круглого столу "Участь жінок у парламентських виборах 2012 року в Україні", повідомляють Українські новини.

"Я б не хотів прогнозувати, але, на жаль, передумови до скорочення (кількості жінок у Раді 7 скликання) є за рахунок того, що з'являється мажоритарна складова і половина депутатів обирається у мажоритарних округах", - сказав він.

За словами Магери, за умови пропорційної виборчої системи на законодавчому рівні набагато легше створити умови для проходження представниць жіночої статі в парламент.

"При мажоритарній складовій це зробити трохи складніше, оскільки не можна виборця змусити проголосувати в одному окрузі на чоловіка, а в іншому - за жінку. Але разом з тим законодавець може установити вимогу для партій, щоб, наприклад, у 20% з 225 мажоритарних округів були висунуті представники іншої статі", - додав він.

Заступник голови ЦВК підкреслив, що в діючій редакції закону "Про вибори народних депутатів України" питання гендерної рівності ніяк не урегульоване.

За його словами, це питання зачіпається тільки в законопроектах, зокрема в проекті Виборчого кодексу, який уже кілька років не виносяться на розгляд Ради.

Магера вважає, що збільшення кількості жінок у Раді мало б тільки позитивний ефект.

На даний момент тільки 8% депутатів Ради складають жінки.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування