У Греції перемогли праві, вона залишається з євро

Понеділок, 18 червня 2012, 14:32

У Греції на виборах здобула перемогу правоцентристська партія "Нова демократія", одержавши 129 місць у парламенті.

Про це повідомляє ВВС.

Ця партія одержала  29,7% голосів, у коаліції СІРІЗА - 26,9% (71 місце), а в соціалістичної партії ПАСОК, яка протягом багатьох десятиліть була найвпливовішою силою в грецькій політиці, - 12,3% (33 місця).

Якщо ці результати не перетерплять істотних змін, "Нова демократія" зможе сформувати правлячу коаліцію з ПАСОК, оскільки за існуючими правилами партія, що набрала більшість голосів, одержує 50 додаткових мандатів у парламенті. Усього в грецькому парламенті 300 місць.

Лідер правоцентристської партії "Нова демократія", що перемогла на виборах, заявив, що греки проголосували за те, щоб залишитися в зоні євро.

Антоніс Самарас закликав до якнайшвидшого формування "уряду національного порятунку".

Виступаючи після оголошення перших результатів виборів, Антоніс Самарас заявив, що "народ Греції проголосував за те, щоб йти з Європою одним курсом і залишитися в єврозоні".

Ліворадикальна коаліція СІРІЗА й деякі не вхідні в нього невеликі партії відкрито заявляли про те, що у випадку входження в уряд вони мають намір відмовитися від зобов'язань перед ЄС, узятих на себе попереднім кабінетом.

"Нова демократія" і ПАСОК у цілому приймають ці зобов'язання, але вважають, що вони вимагають деяких змін.

Після інформації про те, що на парламентських виборах у Греції здобула перемогу партія, що має намір залишити країну в зоні євро й продовжити економічні реформи, індекс основних європейських акцій FTSEurofirst відкрився ростом більш ніж на 1%.

Однак незабаром інвестори продемонстрували, що їх як і раніше турбує ситуація в зоні євро. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...