Демократичні країни просять Google про цензуру

Вівторок, 19 червня 2012, 13:23

Щорічно до Google звертається влада демократичних держав із проханням цензурувати контент.

Про це пише газета Corriere della Sera, переклад якої наводить Инопресса.

За перші 6 місяців 2011 року в Google надійшло більше тисячі вимог від урядів усього світу прибрати текстові матеріали або відео образливого змісту.

461 вимога надійшла від судової влади, 546 - носили неофіційний характер і надійшли, наприклад, від поліцейських чиновників телефоном.

Усього Google задовольнив 54% вимог. І ця практика здобуває усе більш систематичний характер.

"Ми сподівалися, що це виключення із правила, але тепер переконалися, що це не так", - пише в офіційному блозі головний аналітик Google Дорот Чу.

Його турбує те, що в практику входять вимоги застосовувати цензуру політичного характеру. Причому деякі такі вимоги, підкреслює Чу, виходять від "західних демократичних країн, що не асоціювалися раніше із цензурою".

"Що стосується Італії, із цієї країни надійшло 28 вимог, які стосувалися в основному відео з колишнім прем'єром Сільвіо Берлусконі: на одному під прицілом виявилися його сексуальні звички (воно не було вилучено), на другому містилися заклики до його усунення (відео піддалося цензурі)" - пише газета.

"Найжорсткішими цензорами визнані демократичні Сполучені Штати: кількість вимог про цензуру за один рік зросла на 103%. У другій половині минулого року уряд США вимагав дані про 6321 абонента. Google задовольнив практично кожну другу вимогу", - говориться в публікації.

Що стосується України, то в компанію надійшло менше 10 запитів. У звіті не вказується від кого саме надходили запити та немає інших подробиць, але сказано, що всі вони були задоволені.

Також відзначається, що за липень-грудень 2011 року кількість запитів на видалення контенту досягла необхідного порога для включення у звітність уперше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News